English / Persian
امروز پنج شنبه 3 فروردین 1396
با عرض سلام میخواستم بدانم که جهت جلوگیری از وجود کرم و یا تخم کرم در بسته بندیهای خرما چه کار باید کرد. متشکرم
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
کانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانبانک جامع خرید و فروش ماشین آلات صنایع غدایی و بسته بندی ایرانکانال تلگرامی باشگاه فرمولاسیون مواد غذایی ایرانماشین الات بسته بندی حبوبات و خشکبار

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

یک شنبه 16 اسفند 1394
 رامتین طاهری زاده

استفاده از دستگاه ازن ژنراتور تولید کننده گاز ازن به دوستان عزیز پیشنهاد میشه روش بسیار کاربدی و بدون  هزینه برای خرید مواد اولیه و هیچگونه هزینه جاری دیگری میباشد.ازن از اتمهای ناپیدار اکسیژن است و بخطر همین ناپایداری و میل سریع به واکنش دادن به سرع در محیط واکنش میده و پس از حدود 20 دقیقه نیز از بین رفته و تبدیل به اکسیژن میگردد پس هیچگونه پسماندی برروی محصول نخواهد داشت استفاده از دوزهای مختلف در تایمهای زمانی متفاوت میتواند حتی تخم لارو و حشرات را نیز از بین ببرد بدون انکه به بافت و شکل محصول اسیب وارد نمای.

اگر از دوستان کسی علاقه به این بحث و استفاده از این روش بود لطفا ایمیل بزنید تا اطلاعات کامل تر را برایشان ارسال کنم

  
پنج شنبه 15 خرداد 1393
 نسیم صادقی

شاخص های حفظ و نگهداری خرما 

الف ) رطوبت و دما : فاکتور اصلی و اساسی در حفظ و نگهداری خرما، حفظ رطوبت مناسب آن است . خرماهای با رطوبت 20 % در دمای چهار و نیم درجه سانتی گرادتا یک سال به خوبی نگهداری می شوند.در حالی که خرماهای با 30 % رطوبت را نمی توان از 4 ماه در همان دما نگهداری کرد . به طور کلی نگهداری خرما در شرایط دمایی زیر13 درجه سانتی گراد از رشد مجدد حشرات جلوگیری می کند و نگهداری در دمای پائین تر از آن آسیب حشرات را کنترل می کند(دفتر توسعه طراحی و ترویج امور بسته بندی1386).

 همچنین به منظور طولانی تر شدن عمر نگهداری خرماها ، با متوقف کردن یا به تأخیر انداختن فرایندهای زیستی و شیمیایی آن و کاهش فعالیتهای میکروبی حشرات، خرماها را باید منجمد کرد.

میزان کاهش فعالیتهای میکروبی به سه عامل بستگی دارد: ویژگی ذاتی خرما، رطوبت ماده خام ، شاخص های انتقال به انبار

پس از برداشت محصول در صورتی که امکانات ضد عفونی در محل برداشت فراهم نباشد ، بایستی محصول را هر چه زودتر به کارگاههای فراوری خرما انتقال داد . باید متذکر شد که عملیات فرآوری و بسته بندی خرما باید هر چه سریعتر صورت گیرد تا درصد آلودگی خرما کاهش و عمر انبارداری آن افزایش یابد.

یادآوری: کارگاههای فرآوری خرما،باید حتی الامکان به مراکز تولید نزدیک باشند رعایت نکات بهداشتی در حین انتقال به انبار برای محصول خرما بسیار اهمیت دارد.

استفاده از وسایل حمل و نقل مناسب و تمیز به منظور جلوگیری از آسیب فیزیکی به خرما در حین انتقال از محل تولید به انبار و ایستگا ههای کاری لازم است .خرما به منظور حفظ و کنترل رطوبت خود باید در کانتینرهای عایق رطوبت حمل و نقل شود. کنترل دما در مرحلة انتقال به انبار م یتواند محصول را از آسی بهای محیطی احتمالی حفظ کند. خرماها باید ضدعفونی گردند تا در انبار قابلیت نگهداری آنها افزایش یابد (دفتر توسعه طراحی و ترویج امور بسته بندی1386).

فرایند دریافت خرما تا بسته بندی آن در کارگاه های بسته بندی 

عملیات اصلی که در کارگاههای فراوری بر روی ارقام مختلف خرما صورت می گیرد عبارتند از:1-دریافت خرما ضد عفونی جد ا سازی2- درجه بندی نم گیری شستشو3- طبقه بندی بازرسی نهایی بسته بندی

بخش دریافت خرما:در این قسمت خرما در جعبه هایی با ظرفیت مناسب بر روی تسمه نقاله تخلیه می گردد .تسمه نقاله باید اثر سویی بر روی خرما نداشته باشد و ترجیحا از جنس فولاد ضد زنگ باشد.

یادآوری: توصیه می گردد که خرما در داخل جعبه های پلاستیکی که از طرف کارخانه در اختیارکشاورزان قرار گرفته به کارگاه حمل و تحویل داده شود.

ضد عفونی: برای از بین بردن آفات و افزایش عمر نگهداری خرما ، باید آن را ضد عفونی کرد .برای ضد عفونی کردن خرما می توان از روشهای مختلفی نظیر حرارت،برودت،پرتو دهی و گازهای سمی مجاز ، مانند متیل بروماید یا قرص فستوکسین استفاده کرد که مقدار مصرفی، بسته به درجه حرارت و میزان خرما متفاوت می باشد . معمولاحداقل مقدارگاز مصرفی در دمای 15درجه سلسیوس و فشار یک اتمسفر 15 گرم در هر متر مکعب فضا میباشد که در این شرایط خرما به مدت زمان 12 ساعت در معرض گاز متیل بروماید قرار می گیرد . برای گاز دادن باید محصول را بر روی طبق های مخصوص گذاشته و در داخل اتاقک ضد عفونی قرار دهند.

یادآوری 1- در صورت کاهش درجه حرارت به ازای هر درجه سلسیوس 25 درصد افزایش زمان گاز دهی لازم است.

یادآوری 2- متیل بروماید گازی سمی بوده، بنابراین هنگام استفاده از آن باید دقت کافی مبذول داشت و در صورت استفاده از گاز جایگزین باید شرایط ویژه آن را رعایت کرد .

یادآوری 3- دیوار سقف و کف اتاقک ضد عفونی باید نسبت به هوا غیرقابل نفوذ باشد.

یادآوری 4-هر اتاقک ضدعفونی ترجیحا باید دارای دو در بوده تا خرمای اولیه از یک در وارد و پس از ضد عفونی از در دیگر خارج گردد.

یادآوری 5- جهت ضد عفونی محصول خرما باید ضوابط استاندارد ملی ایران شماره 2339 (آیین کارضد- عفونی خشکبار و حبوبات ) رعایت شود.

 

  
شنبه 2 آذر 1392
 شهره تاتاری

بنا بر تجربیات در عربستان سعودی آفت حشرات یک ماه بعد از برداشت20 اکتبرآغاز می شود و در طول 7 ماه بعد به صورت تدریجی آفات افزایش پیدا می کنند.

چهار تکنیک عمده برای جلوگیری از هجوم حشرات در خرما:

1-      ضد عفونی کردن

2-      عملیات حرارتی

3-      منجمد سازی

4-      پرتو درمانی

که ضد عفونی کردن به مراتب کابردی تر می باشد. علاوه برآن ، عملیات حرارتی و منجمد سازی نیز نسبتا سودمند هستند.

1= ضد عفونی کردن

ضد عفونی محصول شامل قرار دادن خرما در ظرفیا در انبار ، تحت تاثیر گازهای مهلک با توجه به دما و زمان مناسب و با هدف کشتن حشرات در تمامی مراحل رشدش مثل تخم، لارو، و حشره بالغ ، و یا قرار دادن خرما زیر یک پوشش غیر قابل نفوذ هوا می باشد.

از میان ضد عفونی کننده های مختلف (جامد، مایع، گاز) که بالغ بر 70 سال و یا بیشتر مورد استفاده قرارگرفته اند معروف ترین آنها که امروزه نیز استفاده می شود گاز برمید متیل (CH3Br) می باشد.

(نقطه جوش 10   سانتگراد)  نه تنها برای حشرات بسیار مهلک می باشد برای انسانها نیز بسیار خطرناک است این گاز از هوا سنگین تر است ، اشتعال پذیر نمی باشد و تقریبا فاسد هم نمی شود.

در خصوص ضد عفونی سازی به وسیله گاز دو راه مختلف وجود دارد :1- در فشار هوا 2- در خلا که رسانایی روش ضدعفونی سازی به وسیله گاز در خلا بسیار قوی می باشد و زمان کمتری می برد ولی هزینه بیشتری دارد.

ضد عفونی سازی  در خلا به  دو روش صورت می پذیرد:

1-      ضد عفونی سازی در محوطه وقتی، مثل نوعی پارچه عایق آب یا پلاستیک قرار می گیرد.

2-      ضد عفونی سازی در انبارهای دائمی در فضایی مجهز برای ضد عفونی سازی و یا در هایی غیر قابل نفوذ هوا، و با فن های خروج بخار و گردش هوا.

دومین ماده موثربرای ضد عفونی کردن  فسفید هیدروژن با نام تجاری قرصهای فستاگزین با فرمت استاندارد شامل فسفید آلومینیوم ، Amonium carbamate و پارافین است که در اثر تماس با هوا ، و با توجه به درجه حرارت و رطوبت به آمونیا و دی اکسید کربن تجزیه می شود که تواما عاملی خطرناک و آتش زا می باشد . یک قرص استاندارد 3گرمی ، 1 گرم فسفید هیدروژن رها می کند . و مقدار تجویز شده برای خرما 50 الی 60 دانه قرص در انبارهای 1000 فوت مکعب می باشد که برابر است با 1.5 الی 2 گرم گاز متر مکعب باقی مانده قرص پودری می باشد که از آن به عنوان زاینده ای پس از عملیات استفاده می گردد. در مقایسه با برمید متیل که خیلی سریع عمل می کند فسفید هیدروژن آرام عمل می کند و برای انبارهای کوچک مثل کیسه های غیر قابل نفوذ هوا بسیار مناسب است و تجهیزات خاصی نیز احتیاج ندارد. برمید متیل و فسفید هیدروژن دو ضد عفونی کننده اثر بخش با کمی اختلاف در زمینه کاربردی می باشند برمید متیل در مقیاس بزرگ و عملیات برگشت سریع و فسفیذ هیدروژن برای کاربردهای ساده تر و انبارهای کوچک تر استفاده می شوند.

2 عملیات حرارت دهی

نتایج آزمون های متعدد نشان داده است  که وجود رطوبت به هدایت بهتر دما کمک می کند. خرمای بسته بندی شده در شرایط خلا قابلیت حفظ و نگهداری بهتری دارند مخصوصا در خرده فروشی ها و بسته بندی کوچک.

اضافه شدن تاثیر خلا باعث کاهش زمان لازم برای مرگ و میر آفت خرما می شود. برای نابود کردن زندگی این حشرات توسط عملیات حرارت دهی درجه حرارت و زمانهای زیر توصیه شده است:

الف = 2.5 ساعت در دمای 54 درجه سانتیگراد

ب- 30 دقیقه در دمای 65 درجه سانتیگراد

ج - 20 دقیقه در دمای 71 درجه سانتیگراد

درجه حرارت مناسب برای مرگ و میر میکروارگانیسم ها از درجه حرارت لازم برای از بین بردن تخم حشرات بالاتر است. استریلیزاسیون کامل به دمای بالای 100 درجه سانتیگراد احتیاج دارد که به دلیل آسیب رساندن به خرما غیر عملی است. در رطوبت معمولی خرما زیر 24% میکروارگانیسم ها شانسی برای رشد مجدد ندارند.

فعالیت آنزیمی معمولا بین 45-35 درجه سانتیگراد وجود دارد معمولا در 50 درجه سانتیگراد فعالیت آنزیمی به تدریج کمتر می شوند. بیشتر آنزیم ها در 90-80 درجه سانتیگراد غیر فعال هستند. عملات حرارت دهی خرما در 65-60 درجه سانتیگراد می تواند برای حفظو نگهداری بهتر خرما مفید باشد . این عملیات تعداد میکروبها را کاهش می دهد و فعالیت آنزیمی را متوقف می کند.

تمامی فاکتورهای بالا می تواند به طولانی تر کردن عمرمحصول کمک کند.

3-     منجمد سازی 

سرد سازی خرما با متوقف کردن یا به تاخیر انداختن فعالیت های زیستی و شیمیایی میکروارگانیسم ها باعث طولانی تر شدن عمر نگهداری آنها می شود. بنابراین عکس العمل های آنزیمی آنها درست مثل فعا لیت میکروبی و حشرات کم می شود.میزان این کاهش به 3 عامل بستگی دارد:

الف - ویژگی های ذاتی خرما، میکروب یا حشره

ب - رطوبت ماده خام

ج – دما

با در نظر داشتن کاهش هجوم حشرات ، به عنوان یک قانون عمومی می توان گفت که در زیر 4 درجه سانتیگراد هیچ فعالیت حشره ای صورت نمی گیرد ولی در این مفطع لزوما حشرات نابود نمی شوند.

4-      پرتو درمانی 

با توجه به ساختار و کیفیت خرما ، ممکن است خرما در اثر پرتو درمانی دستخوش تغییراتی شود.

اگرچه معرفی پرتو درمانی برای مواد غذایی مورد قبول واقع شده و در برخی موارد بکار برده شده است ولی به آزمایش  طولانی مدت مخصوصا در خصوص احتمالات عوارض جانبی آن نیاز دارد.

برای کم کردن این عوارض پیشنهادها و طرح هایی برای ایجاد راه حل هایی ترکیبی مانند:

الف – ضدعفونی (توسط بخار) / پرتو درمانی

ب - عملیات گرما دهی/پرتودرمانی

ج- نگهداری سرد/ پرتودرمانی

ارائه شده است که هدف همه اینها به حداقل رساندن میزان تابش پرتوها و بهره برداری از تاثیرات مکمل روشهای کنترل است.

آزمایشات نشان داده اند که رژیم غذایی با خرماهای پرتو درمانی شده اثر ژنتیکی نداشته است.

 

 منبع:

توصیه های اجرایی برای ارتقاء صادرات خرما توسط بسته بندی

سازمان توسعه تجارت ایران، گروه ترویج بسته بندی سیما قاسم خانی

 

  
پنج شنبه 30 آبان 1392
 سمیه پاک سرشت

برای دستیابی به یک بسته بندی مطلوب بایدتمامی مراحل زیرکه قبل ازبسته بندی نهایی خرماهستندمورد توجه ودقت بیشتری قرار بگیرند:

1-مرحله برداشت جمع آوری وحمل به کارخانه

خرما محصولی بسیار آسیب پذیر است وبرای حفظ کیفیت آن بایدنحوه برداشت،جمع آوری وحمل به کارخانه بادقت ومراقبت خاصی انجام پذیرد.خرماهای چیده شده درهر روزهمان روزبه کارخانه تحویل داده شوند.

2-نگهداری خرماتاتحویل به خط تولید

خرمابایددرسردخانه نگهداری شودومتناسب باظرفیت تولیدبه خط تولیدمنتقل گردد.نگهداری خرمادرانبارهای روبازباعث هجوم حشرات میشودبرای جلوگیری ازهجوم حشرات دراثرگرماورطوبت هوا بااستفاده ازمقادیر مجاز موادشیمیایی وداروهای آفت زدادرمزرعه باید اقدام به ضدعفونی سازی محصول کرد.یک روش برای حفاظت دربرابر هجوم حشرات فشرده سازی خرما است .بااین کار از ورود هواوفساد خرما جلوگیری میشود.

برای ذخیره سازی میتوان از انبارهایی به طول2-3متروارتفاع2متر استفاده کرد به طوری که کف انهاچین دار است وشیره خرما ازانجاخارج میشود.

3-نحوه حشره زدایی وضدعفونی کردن خرما

برای ممانعت ازرشدوازدیادحشرات باید باانجام عمل ضدعفونی محصول جمع آوری شده راضدعفونی کرد.روشهای ضدعفونی شامل:

1-3-استفاده ازگرماشامل بخار آب وگرمای خشک

رابطه بین دما وزمان که باعث ازبین رفتن100%حشرات درتمام مراحل زندگی انها میشوددرجدول زیر اورده شده است:

 

درجه حرارت

برحسب

سانتی گراد

 

 

مرحله

10درجه

45درجه

50درجه

55درجه

60درجه

تخم

1080

240

25

10

5

لارو حشره

5760

240

35

17

10

شفیره

4320

210

30

20

15

حشره بالغ

9060

480

25

20

10

زمان مورد نیاز برحسب دقیقه دررطوبت نسبی70%درجدول بالا امده است.

استفاده همزمان از خلا ورطوبت زمان لازم برای نابودی را کاهش میدهد.برای نابودی حشرات دما وزمانهای زیر توصیه شده اند:

v       2.5ساعت دردمای54درجه

v       30دقیقه در65درجه

v       20دقیقه در71درجه

2-3-روش ایجادخلا

3-3-تزریق موادوگازهای شیمیایی بی اثرباهدف کشتن حشرات درتمامی مراحل رشدمثل تخم،لارووحشره بالغ.

معروفترین ضدعفونی کننده ها گاز برمید متیل است که نه تنها برای حشرات بسیارمهلک است برای انسان نیز بسیار خطرناک است.ضدعفونی بوسیله گازمیتوانددرفشارهوا یادرخلا انجام گیرد.مقدار مصرف موثربرای انبار1000فوت مکعبی برابراست با15گرم-مترمکعب دردمای15درجه سانتی گراد.اگرزمان حرارتی افزایش یابد مقدار گاز کمتری لازم است.دومین گاز فسفید هیدروژن بانام تجاری قرصهای فسفاگزین بافرمت استانداردشامل فسفید الومینیوم وپارافین است که دراثر تماس باهواتجزیه میشود.یک قرص استاندارد 3گرم است و50تا60قرص درانبار1000فوت مکعبی استفاده میشود.درمقایسه بابرمید متیل که خیلی سریع عمل میکندفسفید هیدروژن ارام عمل میکند.اینهادوضدعفونی کننده اثربخش باکمی اختلاف کاربردی هستند.برمید متیل درمقیاس بزرگ وعملیات برگشت سریع وفسفید هیدروژن برای کاربردهای ساده تروانبارهای کوچکتر استفاده میشود.

4-3-استفاده ازسرما(منجمد سازی)

میزان تاثیر این عمل بستگی دارد به ویژگیهای ذاتی خرما،میکروب یاحشره-رطوبت خرما-دما

به عنوان مثال خرماهایی بارطوبت20%رامیتوان یکسال در4.5درجه نگه داشت اماخرماهایی بارطوبت30%رانمیتوان بیش از4ماه نگهداری کرد.

 

  
پنج شنبه 30 آبان 1392
 آرزو فاضلی

با سلام،

مهمترین دلیل کرم زدگی آلوده شدن خرما به لارو حشرات در مراحل مختلف برداشت یا نگهداری می باشد. همچنین در صورت نگهداری در بسته بندی و شرایط نامناسب زمینه بلوغ لاروها مهیا می شود. اعظم شمشیری کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی  معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در این زمینه با اشاره به مهمترین شاخص هاي حفظ و نگهداري خرما در انبار تصریح می کند: يكي از عمده ترين مسائل بعد از برداشت، جلوگيري از هجوم حشرات است، که نگهداري این محصول در انبارهاي روباز (در معرض ديد) ممكن است باعث هجوم حشرات شود.  

براي از بين بردن آفات و افزايش عمر نگهداري خرما ، بايد آن را ضد عفوني كرد. براي ضد عفوني كردن خرما مي توان از روشهاي مختلفي نظير حرارت، برودت، پرتودهي و گازهاي سمي مجاز ، مانند متيل برومايد يا قرص فستوكسين استفاده كرد كه مقدار مصرفي، بسته به درجه حرارت و ميزان خرما متفاوت مي باشد. معمولاحداقل مقدارگاز مصرفي در دماي 15درجه سلسيوس و فشار يك اتمسفر 15 گرم در هر متر مكعب فضا ميباشد كه در اين شرايط خرما به مدت زمان 12 ساعت در معرض گاز متيل برومايد قرار مي گيرد. براي گاز دادن بايد محصول را بر روي طبق هاي مخصوص گذاشته و در داخل اتاقك ضد عفوني قرار دهند. خرما را ميتوان بصورت فشرده يا آزاد بسته بندي كرد. خرماي فشرده با هسته در كارتن هاي 5 تا 15 كيلوگرمي براي مصارف عمومي و در بسته هاي كوچك لوكس با پوشش كاغذ هاي زرورقي و بي رنگ و سلوفان و قابل بسته بندي است. اين بسته ها جهت حمل بايستي در جعبه هاي چوبي يا مقوايي مناسب بسته بندي شوند و عاري از آلودگي باشند. خرماي مصارف صنعتي در كارتن يا جعبه هاي چوبي ياكيسه هاي نايلون تا 25 كيلوگرم قابل بسته بندي است  براي آنكه بسته هاي مناسب و يا به طبع و سليقه مصرف كننده كه هدف نهايي است، تهيه و عرضه گردد بايد قبلا بهترين شكل بسته بندي در مناسب ترين اندازه و وزن انتخاب و به كار گرفته شوند. در ذيل به مراحل انواع بسته بندي خرما اشاره شده است.

طبق استاندارد 2381 ایران در خصوص خرما-آيين كار برداشت ، فرآوري و بسته بندي

بسته و بسته بندي ثانويه بايد به گونه اي باشد كه محتواي بسته ر ا در برابرآسيب هاي ناشي از جابجايي و انبارش ،ترابري ،رخنه نم ،آفت ها  گرد و غبار و جز آن حفظ كند  مشخصات  و ويژگيهاي بسته و بسته بندي بايد مطابق استانداردهاي مربوطه باشدو جنس بسته ها ي مورد استفاده بايد مشخصات لازم بسته بندي مواد غذايي را دارا باشدو هيچ گونه اثر سويي روي خرما نداشته باشد و موجبات تغييرات فيزيكي و شيميايي و ميكروبي آن نشود. خرماهاي بسته بندي شده بايد مجددا ضدعفوني و به سردخانه منتقل گرددند . روش نگهداري خرما در سردخانه بايد طبق استاندارد ملي ايران 830 :سال 1375  روش نگهداري ميوه ها و سبزيهاي تازه در سرد خانه باشد . روش چيدن كالا در سردخانه بايد طبق استاندارد ملي ايران  3399: سال 1373 روش چيدن كالا در سردخانه مواد خوراكي باشد. نشانه گذاري بر روي بسته هاي خرما بايد طبق استاندارد ملي ايران 395 :سال 1371 خرماي مضافتي ويژگيها و روش هاي آزمون باشد .

هاشم پور ، م . ، 1381 . گنجينه خرما. نشر آموزش كشاورزي ،جلد اول

گسيلي، ع.، قاسم خاني، س.، موسي پور، س.، طهماسبي، پ.، ظروفيان، ر.، صادقي خانقاه، س.، فروزنده، ف،١٣٨٤. بررسي نيازها و

عوامل حاکم در فرايند توليد، حمل و نقل، انبارداري و بسته بندي صادراتي خرما. دفتر توسعه طراحي وترويج اموربسته بندی  

http://www.khananews.com

www.isiri.org/portal/files/std/2381.doc 

 

 

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)افزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایه