English / Persian
امروز چهارشنبه 4 مرداد 1396
برای بسته بندی میوه تازه توت فرنگی برای جلوگیری از له شدن و جلوگیری از آلوده شدن به قارچ بوتریتیس و ماندگاری بیشتر چه نوع بسته بندی سفارش می کنید
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
نمایشگاه ترکیه بسته بندینمایشگاه بسته بندی ترکیهکانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانبانک جامع خرید و فروش ماشین آلات صنایع غدایی و بسته بندی ایرانکانال تلگرامی باشگاه فرمولاسیون مواد غذایی ایرانماشین الات بسته بندی حبوبات و خشکبار

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

سه شنبه 14 اردیبهشت 1395
 فرناز رضائیان عطار

توت فرنگی عمر نگهداری بسیار کوتاهی دارد و سریع فاسد می شودکه هم مصرف کننده ها وهم فروشنده ها مایلند این زمان افزایش یابد. کیتوسان نوعی پلیمر طبیعی است که دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و می توان از آن به عنوان پوشش بر روی میوه ها استفاده کرد. استفاده از کیتوسان به همراه بعضی از اسانسها پوشش مناسبی برای طولانی کردن عمر نگهداری میوه ها وسبزیجات است. استفاده کیتوسان به همراه اسانس وانیلین طول عمر نگهداری میوه ها را به مدت 18 روز افزایش می دهد.نتایج نشان داد که توت فرنگی هایی که پوشش کیتوسان و وانیلین را با هم دارند ماده جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و آسکوربیک اسید بیشتری نسبت به نمونه های دیگر و بخصوص نمونه کنترل دارند. اما میزان مواد جامد محلول در نمونه هایی که پوشش دارند با نمونه کنترل تفاوت چندانی ندارند وتغییرات آن بسیار کند است. اسیدیته قابل تیتراسیون و آسکوربیک اسید نسبت به روز اول و قبل از پوشش کمترشده، ولی تغییرات آنها بعد از پوشش و گذشت 7 روز ازنگهداری در یخچال چندان قابل ملاحظه نیست.در واقع ترکیبی از کیتوسان با اسانس وانیلین اثر ضد میکروبی کیتوسان را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و از آنجایی که کیتوسان و وانیلین هردو از ترکیبات خوراکی هستند می توانند جایگزین مناسبی برای پوششهای متداول باشند که از منابع نفتی بدست می آیند.

نانو و توت فرنگی
در این نوع بسته بندی ذرات نانو به صورت یک شبکه درآمده و به صورت یک سد در مقابل نفوذ هوا و آلودگی ها عمل می کنند. این نوع بسته بندی کاملا با محیط زیست سازگار است و هیچ گونه آلودگی زیست محیطی را به دنبال نخواهد داشت. به علت آسیب پذیری شدید توت فرنگی باید آن را در جهبه های کم عمق بسته بندی نمود و در حین حمل و نقل کاملا مراقب آنها بود.
گاز اتیلن
استفاده ازجاذب هاي گاز اتيلن میزان ماندگاری توت فرنگی نگهداری شده در سردخانه را به میزان قابل توجه ای افزایش داده . گاز اتیلن عاملی هست که سبب رسیدن میوه شده و در صورت زیاد شدن باعث فساد و کپک میوه ميشود. ترکیبات این بسته های فعال جدید شامل تکنولوژی پیچیده ای از مواد معدنی،خاک رس و ... است که تقریبا بیش از صد برابر نسبت به تکنولوژی قدیم قادر به جذب گاز اتیلن می باشد.آزمایشات نشان داده است که این بسته های هوشمند بیش از 4% ضایعات محصول راکاهش می دهد
براي نگهداري و بسته‌بندي توت فرنگي روش‌هاي زير پيشنهاد مي‌شوند:
1- با استفاده از فيلم BOPP داراي 9 منفذ ريز (90ميكرومتر) و كيسه‌هاي جاذب اكسيژن درون بسته‌بندي مي‌توان زمان نگهداري توت‌فرنگي را تا چهار هفته افزايش داد.

2- استفاده كيسه‌هاي پلي‌اتيليني منفذ‌دار با اتمسفر اصلاح شده (MAP) حاوي14-11% اكسيژن و 12-9% دي‌اكسيد كربن و نگهداري در دماي 5 درجه‌ي سانتي‌گراد زمان ماندگاري توت‌فرنگي را افزايش مي‌دهد.

3- استفاده از پوشش خوراكي چيتوزان همراه با روش‌هاي ديگر مثل نگهداري در دماهاي پايين و بسته‌بندي مناسب (كيسه‌هاي با نفوذپذيري پايين و حاوي 80% اكسيژن و 20% دي‌اكسيد كربن) سبب كنترل واكنشهاي قهوه‌اي شدن و فساد توت فرنگي مي‌شود.
4- استفاده از جاذب‌هاي اكسيژن و جاذب‌هاي دي‌اكسيدكربن در بسته‌بندي توت فرنگي سبب افزايش زمان ماندگاري مي‌شود.
5- بسته‌بندي در شرايط تقليل يافته‌ي اكسيژن (خلاء) به ميزان kPa7/50 و نگهداري در 3 درجه‌ي سانتي‌گراد سبب كاهش شدت تنفس و در نتيجه افزايش زمان نگهداري توت فرنگي مي‌شود؛ ضمن اين‌كه سبب حفظ بهتر ويتامين C و به تأخير افتادن رشد ميكروبي مي‌شود.

6- تيمار حرارتي ملايم پس از بسته‌بندي توت‌فرنگي سبب كاهش فساد و به تأخير افتادن نرم شدن و رنگ‌گيري ميوه مي‌شود. اگر توت فرنگي‌ها با فيلم‌هايي بسته‌بندي شود كه بتواند CO2 توليد شده در اثر افزايش تنفس ناشي از حرارت دهي را حفظ كنند، نتيجه‌ي بهتري حاصل خواهد شد.

7- استفاده از اتمسفر حاوي غلظت بالاي O2 در يك فيلم بسته‌‌بندي با نفوذپذيري پايين اثر زيادي در جلوگيري از رشد ميكروبي و افزايش عمر انباري توت فرنگي دارد.

8- استفاده از كيسه‌هاي پلي‌اتيلن با دانسيته‌ي پايين حاوي اتمسفر CO2 موجب كاهش اتلاف وزن و ميزان فساد ميكروبي و حفظ سفتي توت فرنگي مي‌شود.

 

  
چهارشنبه 6 آبان 1394
 فاطمه صادقی

 

هدف از بسته بندی مواد غذایی این است که هم زمان نگهداری آن ها افزایش می یابد و هم مواد غذایی از خطر عوامل فساد درونی و بیرونی و اکسایشی حفظ شود. هم چنین حمل و نقل مواد غذایی بهتر و آسان تر انجام گیرد. توت فرنگی میوه خوشمزه ای است که مستعد آسیب مکانیکی، خشک شدن، فساد، اختلال فیزیولوژیکی طی انبارداری است. از سویی دیگر این میوه دارای پذیرش عام است و با توجه به ارزش تغذیه ای آن، بسته بندی، انبارداری و حمل و نقل آن حائز اهمیت است. روش های مختلفی برای بسته بندی توت فرنگی پیشنهاد شده که از جمله آنها روش MAP، Active packaging؛ از طریق نانوکامپوزیت ها- بسته بندی ضدمیکروبی- پوشش دادن با بیواکتیو خوراکی بر پایه کیتوزان تغییر یافته، روش IQF می­باشد.

- بسته بندی اتمسفر تغییر یافته (MAP): به دلیل تقاضای روزافزون مصرف غذاهای تازه و هم چنین به دلیل اینکه تنفس و نفوذپذیری با هم اتفاق می افتد لازم است که سیستم MAP طراحی و فیلم های مناسب انتخاب شود تا اتمسفر مطلوب تا حد امکان باقی بماند. MAPیک فرآیند پویا است که در آن تنفس محصول و نفوذپذیری گازها از فیلم بسته بندی همزمان اتفاق می­افتد. نتایج نشان می­دهد که اتمسفر تغییر یافته با 14-11% O2 و 12-9%Co2 کیفیت دو نوع توت فرنگی Honeoye و korona در زمان بیشتری نسبت به هوا حفظ می­شود. این توت فرنگی­ها در poly propylen bags در oc5 برای 10 روز قابل نگهداری است[9].

در یک بررسی دیگر توت فرنگی­ها پس از برداشت به دو گروه تقسیم شدند، نگهداری در MAP و Control. پس از بسته بندی میوه­ها در 0oc، RH95-90% برای 10 روز و به اضافه 1 روز در  oc20 و RH55-50% برای ارزیابی ماندگاری مورد بررسی قرار گرفتند. تغییرات در کیفیت میوه، افت جرمی، فساد، رنگ، سختی، ماده خشک جامد(TSS)، اسیدیته، گلوکز، فروکتوز، ساکاروز، رنگ بررسی شد. نتایج نشان داد که افت وزنی و فساد در MAP پایین­تر است، در حالیکه سفتی، TSS و اسیدیته و رنگ تغییری طی نگهداری و ماندگاری نداشتند. در نتیجه MAP برای کاهش افت وزنی و فساد بعد از 10 روز انبارداری و یک روز نگهداری بهتر است[7]. در موردی دیگر آزمایشات نشان می­دهند که اپتیمم گاز مصرفی MAP برای توت فرنگی Co2 16%+ O25/2% است. غشای کامپیوزیتی LDPE و PVC بهتر از LDPE و PVC به تنهایی است. MAP افت وزنی و تنفس را محدود می­کند. علاوه بر این می­تواند قندهای قابل حل، اسیدیته قابل تیتر و کاهش آنتوسیانین ها را به تعویق اندازد. در این بررسی Shelf life توت فرنگی پس از برداشت می­تواند 6-4 روز با MAP تداوم یابد[6]. در مطالعه دیگری توت فرنگی در دمای oc(5-)-0 با 10-5%O2 و 20-15%Co2 در هوای اتمسفری 14 روز و در MAP تا 21 روز ماندگاری را نشان داد[10].

در یک روش دیگر تکنیک ضدعفونی کردن میوه­جات به صورت جزئی با اسیداستیک و تلفیق آن با MAP نشان داد که فساد انبارداری را کاهش و ماندگاری توت فرنگی را افزایش داده است. در این روش ابتدا با اسپور بوتیریتیس سینره تلقیح و بعد با اسیداستیک ضدعفونی و بسته بندی در O2 کم انبار شدند. توت فرنگی ضدعفونی شده با اسیداستیک mg/L 4/5 بدون هیچ فسادی دیده شدند و در مقابل میوه­هایی که به عنوان شاهد در oc5 طی 14 روز 89% فاسد شدند. بیشتر فساد در سطوح بالاتر O2 اتفاق می افتد. بوتریتیس سینره در 4% O2 اپتیمم رشد را نشان می‌دهد. اسید استیک رشد کپک را در توت فرنگی کاهش می­دهد که 2 هفته Shelf life را افزایش می­دهد. ممکن است باقیمانده اسیداستیک باعث شود از آلودگی­های دیگر جلوگیری شود[1].  

 

فیلم های پلی مری به کار رفته در MAP برای توت فرنگی:

LDPE: ساده ترین و ارزان ترین پلاستیکی که به وسیله افزودن پلی مر اتیلن ساخته می شود، پلی اتیلن است. در دمای پایین و رنج وسیع دمایی بسته بندی می شود. مانع خوبی برای بخار آب است ولی برای اکسیژن، دی اکسیدکربن، ترکیبات طعمی و بویی ضعیف است. چون نسبتاً شفاف است اغلب در فیلم که درب بندی حرارتی لازم باشد به کار می رود.

PP: پلیمر خطی پروپیلن است. پایین ترین میزان دانسیته را بین پلاستیک ها دارد. (91-895). سخت تر و شفاف تر از پلی اتیلن است، مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی دارد و در برابر بخار آب مانع خوبی است. نقطه ذوب بالایی دارد. برای مواقعی که مقاومت حرارتی مورد نیاز است مناسب است.

PVC: به وسیله پلیمریزاسیون ونیپل کلرید، با پلاستیوزها و افزودن های دیگر تولید یک فیلم قابل انعطاف تولید می شود. عمدتاً این فیلم های نرم، قابل انعطاف هستند، به سهولت با حرارت درب بندی می شوند. مقاومت متوسط و استحکام خوبی دارند. خاصیت ارتجاعی و شفافیت و نفوذپذیری نسبتاً بالایی دارند[8].                

 

 

دوره نگهداری در MAP

دمای انبار

ترکیب اتمسفریک

نوع پلاستیک

نوع محصول

 

 

Co2%

O2

 

 

8 روز(انتقال، حمل و نقل، خرده فروشی)

Oc2(4روز)

8

6

PVC-LSPE-PP

توت فرنگی(CV.Camarosa)

 

Oc10(2روز)

 

 

 

 

 

Oc18(2روز)

 

 

 

 

1 هفته

7

5

3

LDPE-PVC

توت فرنگی و تمشک

دوره نگهداری در MAP

دمای انبار

ترکیب اتمسفر یک

نوع پلاستیک

نوع محصول

 

 

Co2%

O2

 

 

8 روز(انتقال، حمل و نقل، خرده فروشی)

Oc2(4روز)

8

6

PVC-LSPE-PP

توت فرنگی(CV.Camarosa)

 

Oc10(2روز)

 

 

 

 

 

Oc18(2روز)

 

 

 

 

1 هفته

7

5

3

LDPE-PVC

توت فرنگی و تمشک

 

 

 

 

* Active packaging, Intelingent packaging

بیش از 40 سال این بسته بندی شناخته شد. هدف اصلی بسته بندی غذایی محافظت غذا از آلودگی میکروبی و شیمیایی، اکسیژن، بخار آب و نور است. بسته بندی فعال یک ممانعت کننده خوب برای تأثیرات خارجی است. که می تواند کنترل شود و حتی با آنها واکنش دهد و  همه این ها درون بسته اتفاق می افتد. غذاهای تازه پس از برداشت هنوز هم سیستم بیولوژیکی فعال دارند. اتمسفر درون بسته تغییر می کند چون گازها و رطوبت طی فرآیند متابولیک تولید می شود. نوع بسته بندی به کار رفته بر اتمسفر پیرامون غذا تأثیر می گذارد چون بعضی از پلاستیک ها خواص ممانعت کنندگی ضعیفی در برابر گاز و رطوبت دارند. متابولیسم مواد غذایی ساده باعث مصرف اکسیژن و تولید دی اکسیدکربن و بخار آب می شود. رطوبت در head space بسته بالا می رود و رشد میکروارگانیسم ها، فساد میکروبی و آسیب دیدگی بافت را افزایش می دهد. تحقیقات نشان داده است که مواد غذایی تازه یک ترکیب گازی اپتیمم  سطح رطوبتی را در حداکثر ماندگاری خود دارند. بسته بندی فعال این مورد را کنترل می کند [5].

  
دوشنبه 30 تیر 1393
 جلال احسانی

بررسی منابع در این زمینه نشان می دهد که به منظور افزایش ماندگاري توت فرنگی و حفظ ارزش تغذیه اي این میوه در زمان انبارمانی دو روش می توان ارائه کرد:

روش اول، عدم استفاده از پوشش ها مانند استفاده از دماهاي پایین، اتمسفر کنترل شده، به کار بردن ترکیبات حاوی کلسیم و استفاده از امواج اولتراسونیک و روش دوم استفاده از پوشش های خوراکی به ویژه کیتوزان

1.       افزایش عمرانبارمانی توت فرنگی به طریقی غیر از پوشش دهی 

در تحقیقی در سال 2007 که توسط بابالار و همکاران انجام شد اثر اسید سالیسیلیک بر انبارمانی توت فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. اسید سالیسیلیک در میزان 2 میلی مول بر لیتر سبب کاهش مقدار اتیلن تولیدي، تاخیر در کپک زدگی و حفظ کیفیت توت فرنگی طی مدت 15 روز نگهداري در انبار سرد شد. ولی با افزایش میزان اسید فساد توت فرنگی افزایش یافت و اثر منفی بر توت فرنگی داشت.

درسال هاي 2008 و 2007 شین و همکاران اثر دماهاي مختلف و رطوبت نسبی متفاوت را بر انبارمانی توت فرنگی بررسی کردند نتایج آشکار نمود که هر چه دما در انبار بالاتر رود و رطوبت نسبی کاهش یابد توت فرنگی رطوبت خو د را سریعتر از دست می دهد و کیفیت آن به طور محسوسی کاهش می یابد. این درحالی است که دماي بالا سبب افزایش مقدار آنتوسیانین و ترکیبات فنولی، مقدار ماده جامد محلول و اسید آسکوربیک شده و رطوبت نسبی کم سبب کاهش میزان فلاوونوئید و افزایش ترکیبات فنلی می شود ولی در هر صورت اثرات منفی دماي بالا بیشتر از اثرات مثبت آن خواهد بود چرا که کیفیت و ظاهر توت فرنگی نقش به سزایی در خرید آن توسط مصرف کننده دارد.

درسال 2008 نیلسن و همکاران مطالعه اي بر دو رقم کورونا و هونیوي طی هفت روز انبارمانی در سوئد انجام دادند. وي اثر اتمسفر کنترل شده (9 تا 12% در اکسید کربن و 11 تا 14% اکسیژن) را بر توت فرنگی بررسی کرده وکاهش تنفس و رشد میکروبی را گزارش نمود. البته در تحقیقات زیادي نیز اثر این نوع اتمسفر بر توت فرنگی بررسی شد که کاهش آروما و کیفیت توت فرنگی را به همراه داشت ولی در صورت افزایش میزان دي اکسید کربن به میزان 20 در صد رنگ و شیرینی توت فرنگی بهبود یافته و رشد میکروبی به میزان زیادي کاهش می یافت.

در سال 2008 تحقیقی توسط ارکان و همکاران انجام شد که شامل بررسی اثر اشعه ماوراء بنفش بر فعالیت آنزیمهاي آنتی اکسیدانی مثل گلوتاتیون پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، مونو دهیدروآسکوربات ردوکتاز و دهیدروآسکوربات ردوکتاز بود. نتایج نشان داد که طی بیست روز انبارمانی، اشعه ماوراء بنفش سبب افزایش فعالیت آنزیم هاي فوق الذکر شد به استثناء گلوتاتیون و اکسیدازگلوتاتیون که کاهش فعالیت داشتند. اشعه UV     سبب افزایش میزان ترکیبات فنلی وآنتوسیانین کل در توت فرنگی شده و فساد ر ادر آن به تاخیر می اندازد که بهترین نتیجه با میزان UV    ، 15/2 تا 3/4 کیلوژول بر متر مربع به مدت 5 تا 10 دقیقه حاصل شد.

درسال 2009 ترف به کمک همکاران نشان داد که تحت دما و فشار بالا آنزیم هاي اکسیدکننده توت فرنگی غیرفعال شده و کیفیت و مواد مغذي میوه بهتر حفظ می شوند. پس از 10 دقیقه قرار دادن توت فرنگی در دماي 60 درجه سانتی گراد و فشار 600 مگاپاسکال مشاهده کردند که آنزیم پراکسیداز غیرفعال شده ولی پلی فنل اکسیداز تغییر نیافته است. ایشان گزارش داد که درصورت استفاده از فشار بالا در زمان تولید این میوه و بسته بندي در خلا میتوان توت فرنگی را به مدت سه ماه در دماي یخچال نگهداري کرد.

در سال 2010 کااُ و همکاران اثر کاربرد امواج اولتراسونیک را برافزایش ماندگاري توت فرنگی طی هشت روز انبارمانی بررسی نمودند. با توجه به قدرت بالاي امواج اولتراسونیک میزان رشد میکروبی و فعالیت آنزیمی کاهش یافت و بهترین نتیجه در قدرت 250 وات به مدت 8/9 دقیقه در انبار سرد حاصل شد. البته دیگر محققان نیز در مورد استفاده از امواج اولتراسونیک براي نگهداري موادغذایی پیشنهاداتی ارائه داده اند.

2.       افزایش عمرانبارمانی توت فرنگی به طریق پوشش دهی 

درسال 2000 باسکاراردي و همکاران اثر کیتوزان را بر توت فرنگی بررسی نمودند. در مطالعه یاد شده غلظتهاي مختلف کیتوزان در دماهاي 3 و 13 درجه سانتی گراد بررسی، و گزارش شد که چنانچه کیتوزان را طی دو مرحله (بافاصله 10 روز) با غلظت 6 گرم بر لیتر به سطح توت فرنگی اسپري نمایند میوه توت فرنگی را تا 4 هفته می توان در دماي 3 درجه سانتی گراد انبار کرد چرا که رشد کپکی بوتریتیس سینه را بر روي توت فرنگی رخ نخواهد داد و در نتیجه از فساد توت فرنگی جلوگیري به عمل می آید.

در سال 2002 لانگ می انواع میوه را با کیتوزان ترکیبی با آلژینات پوشش داد و مشاهده کرد میوه ها ساختار سلولی خود را در مقایسه با نمونه شاهد بهتر حفظ می کنند.

درسال 2003 لی و همکاران گزارش دادند که فیلم هاي خوراکی از جمله کیتوزان، نشاسته و کاراگینان می توانند منجر به تاخیر در دهیدراته شدن، حفاظت در برابر رطوبت، اکسیژن و دي اکسیدکربن، کاهش تنفس و همچنین سبب حفظ کیفیت بافت، کمک به حفظ ترکیبات فرار و کاهش رشد میکروبی در انواع میوه ها از جمله توت فرنگی شوند.

در سال 2004 دولیگر و همکاران اثر ضد میکروبی کیتوزان و کنترل فساد میکروبی این ماده در انواع مختلف میوه و سبزي را بررسی کردند و نشان دادند که کیتوزان به همراه نمک طعام 1 درصد می تواند رشد میکروبی را در زمان انبارمانی به شدت کاهش دهد. همچنین در صورت استفاده از کیتوزان با نشاسته 30 درصد وزنی- حجمی رشد میکروبی به صورت محسوسی کاهش می یابد.

درسال 2006 پژوهشی توسط هرناندزمونز و همکاران انجام گرفت که توت فرنگی را در کلسیم گلوکونات 1 درصد کیتوزان آن را پوشش داده و اجازه دادند تا در دماي اتاق بر / 1درصد خواباندند و سپس با محلول 5 سطح توت فرنگی خشک شود. این پوشش سبب شد تا توت فرنگی به مدت بیش از 4روز در دماي 20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 70 درصد قابل نگهداري باشد. این نتیجه به سبب وجود کلسیم و اثر ممانعت کنندگی آن بر فساد و له شدگی توت فرنگی است به گونه اي که رشد کپکی و نرم شدن توت فرنگی را به تاخیر می اندازد. همچنین وجود کیتوزان سبب افت وزنی شده و شدت تنفس در توت فرنگی کاهش یابد ولی به دلیل همراهی با کلسیم گلوکونات ارزش تغذیه اي آن افزایش پیدا می کند.

هرناندزمونز و همکاران ( 2008 ) نیز پوشش کلسیم گلوکونات و کیتوزان را بر توت فرنگی هاي نگهداري شده در دماي یخچال بررسی کردند. طبق اظهارات ایشان پوشش به کار رفته سبب افزایش ماندگاري توت فرنگی شده و مشخص شد در صورت افزایش میزان کلسیم گلوکونات به میزان بیش از 17 درصد محتوي کلسیم توت فرنگی نیز افزایش خواهد یافت که خود سبب افزایش ارزش تغذیه اي توت فرنگی خواهد شد همچنین رشد کپک بوتریتیس سینه را کاهش چشمگیري داشت.

در سال 2010 امس الیو در مطالعات خود مشاهده کرد که کیتوزان در ترکیب با گلوکونات سبب کاهش نرم شدگی توت فرنگی در زمان انبارمانی می شود و خواص ضد میکروبی بالایی از خود نشان خواهد داد.

درسال 2011 وو و همکاران توت فرنگی را با عصاره هاي گیاهی مختلف پوشش دادند که در ترکیب با کیتوزان خواص ضدمیکروبی خوبی از خود نشان می دادند. کیتوزان در ترکیب با عصاره پونه کوهی و آویشن انبارمانی توت فرنگی را تا 14 روز افزایش داد. همچنین کیتوزان در ترکیب با عصاره لیمو و تویئن سبب کاهش محسوسی در رشد کپکی توت فرنگی در زمان انبارمانی شد.

در سال 2012 پردونس و همکاران میوه توت فرنگی را با کیتوزان و اسانس روغن لیمو پوشش دادند و با انجام آزمون کشت میکروبی نشان دادند که توت فرنگی هاي پوشش نیافته در مدت کوتاهتري نسبت به نمونه پوشش یافته کپک زده و زودتر خراب می شوند.

 

Babalar, M., Asghari, M., Talaei, A., Khosroshahi, A    . ٢٠٠٧    . Effect of pre- and postharvest salicylic acid treatment on ethylene production, fungal decay and overall quality of Selva strawberry fruit. Food Chemistry,     ١٠۵    ,     ۴۴٩  -۴۵٣.

Chein, P.-J., Sheu, F., Huang, W.-T., Su, M.-S. ٢٠٠٧. Effect of molecular weight of chitosans on their antioxidative activities in apple juice. Food Chemistry, ١٠٢, ١١٩٢-١١٩٨.

Nielson, T., Leufven, A. . ٢٠٠٨The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and Korona strawberries. Food Chemistry, ١٠٧, ١٠۵٣-١٠۶٣.

Terefe, N. S., Matihaies K., Simons, L., Versteeg, C. . ٢٠٠٩Combined high pressure-mild temperature processing for optimal retention of physical and nutritional quality of  strawberries (Fragaria x ananassa). Innovative Food Science & Emerging Technologies,  ١٠, ٢٩٧-٣٠٧.

Bhaskara Reddy, M. V., Belkacemi, K., Corcuff, R., Castaigne, F., Arul, J. ٢٠٠٠. Effect of preharvest chitosan sprays on post-harvest infection by Botrytis cinerea and quality of strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, ٢٠, ٣٩-۵١.

Lee, J. Y., Park, H. J., Lee, C. Y., Choi, W. Y. . ٢٠٠3 Extending shelf-life of minimally processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT - Food Science and Technology, ٣۶, ٣٢٣-٣٢٩.

Devlieghere, F., Vermeulen, A., Debevere, J.. ٢٠٠۴ Chitosan: antimicrobial activity, interactions with food components and applicability as a coating on fruit and vegetables. Food Microbiology, ٢١, ٧٠٣-٧١۴.

Hernández-Munoz, P., Almenar, E., Ocio, M. J., Gavara, R. . ٢٠٠۶Effect of calcium dips and chitosan coatings on postharvest life of strawberries (Fragaria x ananassa). Postharvest Biology and Technology, ٣٩, ٢۴٧-٢۵٣.

Hernández-Munoz, P., Almenar, E., Valle, V. D., Velez, D., Gavara, R. ٢٠٠٨. Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria xananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry, ١١٠, ۴٢٨-۴٣۵.

Wu, Y., Weller, C. L., Hamouz, F., Cuppette, S. L., Schenpf, M. .٢٠٠٢ Development and application of multicomponent edible coatings and films: A review. Advances in Food and Nutrition Research. Academic Press.

Perdones, A., Sánchez-González, L., Chiralt, A., Vargas, M. ٢٠١٢. Effect of chitosan–lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biology and Technology, ٧٠, ٣٢-۴١.

  
یک شنبه 3 آذر 1392
 مونا طیبی

نصف ارزش محصول به نحوه بسته بندی آن است. در بسته بندی توت فرنگی به عنوان یک میوه ظریف و آسیب پذیر ، انتظار این است که در داخل بسته بندی سلامت وبهداشت توت فرنگی حفظ شده و تهویه مناسب صورت گیرد ، همچنین میوه ها روی هم فشار نیاورده و بسته بندی ها نیز طوری باشد که فشاری بر روی یکدیگر نداشته باشند. معمولاً در مصارف تازه خوری از بسته بندی های کوچک یک کیلوئی و کمتر استفاده کرده و در برنامه مصارف فرآوری میوه در گارگاه صنایع تبدیلی از بسته بندیهای 5تا 6 کیلوئی استفاده می گردد.

دربسته بندی توت فرنگی صادراتی می توان از بسته بندی استفاده کرد که در آن از از نانوذرات نقره استفاده شده است که توت فرنگی را چهار برابر تازه تر نسبت به بسته بندی معمولی نگه می دارد    .

نانوذرات نقره فعالیت ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی و بوتیریتیس دارد که این میکروارگانیسم ها می توانند سبب فساد توت فرنگی گردند.

گازها در مقابل این نانوذرات حالت زیگزاگی پیدا کرده و نسبت به نفوذ مستقیم آنها در بسته بندی های معمولی ، به زمان بیشتری برای نفوذ احتیاج دارند، درنتیجه زمان ماندگاری محصول بالا می رود.

کاهش فعالیت های آنزیمی در اثر کاهش فعالیت آبی به دلیل ممانعت در برابر نفوذ رطوبت و همچنین کاهش اکسیداسیون به دلیل ممانعت در مقابل نفوذ اکسیژن در بسته های محتوی نانوذرات نقره باعث کاهش تغییر و تبدیل رنگدانه های توت فرنگی و در نتیجه حفظ کیفیت ظاهری آن به میزان بیشتر به نسبت بسته بندی معمولی می شود.

در این نوع بسته بندی ذرات نانو به صورت یک شبکه درآمده و به صورت یک سد در مقابل نفوذ هوا و آلودگی ها عمل می کنند. این نوع بسته بندی کاملا با محیط زیست سازگار است و هیچ گونه آلودگی زیست محیطی را به دنبال نخواهد داشت    . به علت آسیب پذیری شدید توت فرنگی باید آن را در جهبه های کم عمق بسته بندی نمود و در حین حمل و نقل کاملا مراقب آنها بود    .

براي نگهداري و بسته‌بندي توت فرنگي روش‌هاي زير پيشنهاد مي‌شوند:

 1- با استفاده از فيلم BOPP     داراي 9 منفذ ريز (90ميكرومتر) و كيسه‌هاي جاذب اكسيژن درون بسته‌بندي مي‌توان زمان نگهداري توت‌فرنگي را تا چهار هفته افزايش داد.

 2- استفاده كيسه‌هاي پلي‌اتيليني منفذ‌دار با اتمسفر اصلاح شده (MAP  ) حاوي14-11% اكسيژن و 12-9% دي‌اكسيد كربن و نگهداري در دماي 5 درجه‌ي سانتي‌گراد زمان ماندگاري توت‌فرنگي را افزايش مي‌دهد.

 3- استفاده از پوشش خوراكي چيتوزان همراه با روش‌هاي ديگر مثل نگهداري در دماهاي پايين و بسته‌بندي مناسب (كيسه‌هاي با نفوذپذيري پايين و حاوي 80% اكسيژن و 20% دي‌اكسيد كربن) سبب كنترل واكنشهاي قهوه‌اي شدن و فساد توت فرنگي مي‌شود.

 4- استفاده از جاذب‌هاي اكسيژن و جاذب‌هاي دي‌اكسيدكربن در بسته‌بندي توت فرنگي سبب افزايش زمان ماندگاري مي‌شود.

 5- بسته‌بندي در شرايط تقليل يافته‌ي اكسيژن (خلاء) به ميزان kPa7/50 و نگهداري در 3 درجه‌ي سانتي‌گراد سبب كاهش شدت تنفس و در نتيجه افزايش زمان نگهداري توت فرنگي مي‌شود؛ ضمن اين‌كه سبب حفظ بهتر ويتامين C و به تأخير افتادن رشد ميكروبي مي‌شود.

 6- تيمار حرارتي ملايم پس از بسته‌بندي توت‌فرنگي سبب كاهش فساد و به تأخير افتادن نرم شدن و رنگ‌گيري ميوه مي‌شود. اگر توت فرنگي‌ها با فيلم‌هايي بسته‌بندي شود كه بتواند CO2 توليد شده در اثر افزايش تنفس ناشي از حرارت دهي را حفظ كنند، نتيجه‌ي بهتري حاصل خواهد شد.

 7- استفاده از اتمسفر حاوي غلظت بالاي O2 در يك فيلم بسته‌‌بندي با نفوذپذيري پايين اثر زيادي در جلوگيري از رشد ميكروبي و افزايش عمر انباري توت فرنگي دارد.

 8- استفاده از كيسه‌هاي پلي‌اتيلن با دانسيته‌ي پايين حاوي اتمسفر CO2 موجب كاهش اتلاف وزن و ميزان فساد ميكروبي و حفظ سفتي توت فرنگي مي‌شود.

منابع

1-       کرمی ، فرهاد، 1384، روشهای کاهش ضایعات توت فرنگی ، انتشارت تهران

2-     pkyco.com - agri-es.ir - bostane.ir - isna.ir

  
شنبه 2 آذر 1392
 شهرزاد وطن خواه

توت فرنگی  تازه به علت نرخ تنفس بالا  میوه ای بسیار فساد  پذیر بوده و همچنین تردی و حساسیت بالای آن نسبت به آسیب های مکانیکی سبب شده تا عمر انبار مانی این میوه ی  منحصر به فرد و با ارزش تغذیه ای بالا، کاهش یابد. در این راستا مطالعات بسیار زیادی انجام گرفته است. یکی از این روشها استفاده از تکنولوژی active packaging و دی اکسید کلرین برای افزایش عمر انبارمانی است بدین تریب که شستشوی توت فرنگی با 5ppm clo2 انجام گرفته و در بسته بندی MAP با ترکیب 8% O2 + 15% Co2 + 77% N2 قرار می گیرند و پس از آن ساشت های جاذب اتیلن و رطوبت در دیواره بسته بندی درست قبل از بستن (seal) قرار داده می شوند. بررسی ویژگی های کیفی نظیر سفتی، ماده جامد محلول کل و رنگ حاکی از حفظ این ویژگی ها به مدت 14 روز در شرایط بهینه بود همچنین مشاهده شد که رشد قارچی در این شرایط نگهداری بسیار کاهش یافته است که نتیجتا این روش جهت نگهداری توت فرنگی پیشنهاد می شود.

از دیگر روش های افزایش عمر انبارمانی می توان به استفاده از تکنیک التراسوند اشاره نمود که میزان اثر آن به فرکانس، توان و مدت زمان تیمار وابسته است که استفاده از توان بین 30 تا 60 وات سبب بهبود ویژگی های کیفی و کاهش بار میکروبی          توت فرنگی   می شود.

روش دیگر پیشنهادی استفاده از پوشش های خوراکی CMC و HPMC در ترکیب با کیتوزان به علت اثر ضدقارچی آن می باشد. بدین تریب که توت فرنگی ها پس از شستشو و ضد عفونی شدن در سدیم هیپوکلریت 2%، در محلول حاوی 1% CMC+ 1%HPMC +  1% کیتوزان قرار گرفته و سپس خشک می شوند و در روزهای مختلف مورد آنالیز قرار می گیرند. نتایج نشان دادند که با این روش نیز می توان عمر انبار مانی را با حفظ کیفیت افزایش داد.

 

منابع:  

 

1) Seckin Aday, M,. Caner, C,. (2010). The Applications of ‘Active Packaging and Chlorine Dioxide’ for Extended Shelf Life of Fresh Strawberries. Packag. Technol. Sci. 2011; 24: 123–136

 

2)Seckin Aday, M, Temizkan, R,. Burak Büyükcan, M,. Caner, C,. (2012). An innovative technique for extending shelf life of strawberry: Ultrasound. LWT - Food Science and Technology 52 (2013) 93e101

 

 

3) B. Gol, N,. R. Patel, P,. Ramana Rao , T.V,. (2013). Improvement of quality and shelf-life of strawberries with edible coatings enriched with chitosan. Postharvest Biology and Technology 85 (2013) 185–195.

  
شنبه 2 آذر 1392
 شهره تاتاری

قارچ Botrytis cinerea عامل بيماري پوسيدگي خاكستري توت فرنگي مخصوصاً پس از برداشت ميوه است و اغلب هنگام حمل ميوه يا نگهداري محصول در مراكز توزيع بروز مي كند.  اين بيماري در بيشتر كشورهاي جهان شيوع دارد.

به منظور بررسی اثرات MAP(Modified Atmosphere Packaging ) بسته بندی اصلاح شده اتمسفری روی میوه های توت فرنگی تازه ذخیره شده در 4 درجه سانتی گراد جوکی و همکاران پژوهشی را در سال 2012  انجام دادند.

 نتایج نشان داد که ذخیره سازی در اتمسفر تعدیل شده  10-5% اکسیژن و 10-5% دی اکسید کربن
می تواند کیفیت توت فرنگی برای مدت طولانی تری نسبت به زمانی که توت فرنگی ها تحت هوا بسته بندی می شوند ،حفظ کند.

از این رو هر یک ازبسته بندی ها به جز بسته بندی تحت هوا می تواند برای جلوگیری از رشد قارچ بوتریتیس به مدت  3 هفته و نگهداری در 4 درجه سانتگراد مناسب باشد.

 

 Jouki and Khazaei, J Food Process Technol 2012,

 The Effect of Modified Atmosphere Packaging and Calcium Chloride Dripping on the Quality and Shelf Life of Kurdistan Strawberries

Mohammad Jouki* and Naimeh Khazaei

Young Researchers Club- Islamic Azad University- Shahr-e-qods branch, Tehran, Iran

 

بسته بندی اتمسفر اصلاح شده MAP برای محموله های با 15-10% دی اکسید کربن قارچ بوتریتیس را کاهش می دهد و سرعت تنفس توت فرنگی را کاهش می دهد. در نتیجه افزایش عمر توت فرنگی را پس از برداشت در پی خواهد داشت .استفاده از این روش بسته بندی رایج ترین روش می باشد.

http://postharvest.ucdavis.edu/PFfruits/Strawberry

/

 

  
جمعه 1 آذر 1392
 آرزو فاضلی

با سلام خدمت شما دوست عزیز،

طبق آخرین دستاورد شرکت Sambrailo بعنوان پیشرو در ارائه راه حل های نوآورانه در صنعت بسته بندی که از سال 1923 در آمریکا شروع به فعالیت کرده است، استفاده از ظروف پلاستیکی PET شماره 1 که 100% قابلیت بازیافت دارند بهترین راهکار برای بسته بندی توت فرنگی و عرضه آن شناخته شده است. این بسته بندی به شکل تا شو و دیواره های آن بدون شیار طراحی شده است تا بیشترین حفاظت فیزیکی و واضح ترین دید را برای مشتری به ارمغان آورد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاهده نوع بسته بندی به سایت  http://www.sambrailo.com مراجعه فرمایید.

همچنین طبق آخرین دستاورد شرکت Amcor استفاده از ظروف پلاستکی PET که توسط دوخت حرارتی فیلم های قابل انعطاف دربندی شده مطلوب شناخته شده است. در این روش وزن بسته بندی به میزان 87% و میزان مصرف پلاستیک 333 تن در سال کاهش یافته است. این بسته بندی در مقیاس صنعتی تولید و در فروشگاه های زنجیره ای Sainsbury انگلیس به کار گرفته شده است. مالک این فروشگاه ها مدعی شده است میزان فساد توت فرنگی های عرضه شده در نمایندگی های این فروشگاه به میزان 50% کاهش یافته است. برای دریافت اطلاعات بیشتر به http://www.amcor.com/businesses/amcor-flexibles/food/214577411.html مراجعه کنید.

از جدیدترین فعالیت هایی که برای کنترل رشد قارچ بوتریتیس در توت فرنگی انجام گرفته است استفاده از پدCO2  است. این پدها مورد تأیید FDA و USDA می باشد. مکانیسم عمل این پدها به این شکل است که با یک روند قابل پیش بینی دی اکسید کربن در بسته آزاد شده و به محض تماس با سطح مرطوب ماده غذایی، اتمسفر اطراف ماده غذایی را تحت تأثیر قرار داده و رشد باکتریایی را کند می کند. همچین با پخش شدن دی اکسید کربن در فضای بسته دمای هوای اطراف ماده غذایی کاهش می یابد. هرچه دی اکسید کربن به میزان بیشتر با اکسیژن و اتیلن جایگزین شود اکسیداسیون بیشتر کاهش می یابد (در خصوص مواد غذایی دارای پروتئین و چربی).

در مطالعه ای که به طور اختصاصی برروی توت فرنگی انجام شده است استفاده از این پدها در انتهای بسته، بدون کاهش رطوبت توت فرنگی ها توانست رشد بوتریتیس را کنترل و بعضاً متوقف کند. در نتیجه توت فرنگی های قرمزتر و تازه تر با هزینه کمتر بدست آمد. برای اطلاعات بیشتر به سایت www.co2pads.com مراجعه فرمایید.

برای آگاهی از نحوه نگهداری توت فرنگی در منزل به مدت طولانی تر بدون از دست دادن کیفیت اولیه محصول از لینک زیر استفاده کنید.

http://www.buzzle.com/articles/how-to-keep-strawberries-fresh.html

  
جمعه 1 آذر 1392
 مریم وطن چیان

بسته بندي توت فرنگي معمولاً در جعبه هاي چوبي و يا سبد و جعبه هاي پلاستيکي نامناسب و نسبتاً بزرگ و عمدتاً در اوزان و ظرفيتهاي بيش از 12 کيلويي انجام مي پذيرد که به دليل وزن و حجم بالا و فشار لايه هاي بالايي بر سطوح پائيني موجب لهيدگي و آسيب هاي فراواني به اين محصول و نهايتاً فساد زودرس و خرابي محصول مي گردد. استفاده از بسته هاي مناسب پلاستيکي و يک بار مصرف و داراي منافذ در سطوح و لايه هاي جانبي در اوزان کوچک و پائين و در صورت استفاده از چوب استفاده از جعبه هاي کوچک و کمتر از 5 کيلو گنجايش بسيار مناسب مي باشد. ابعاد جعبه ها و بسته ها بايستي طوري باشد که سطح قاعده بيشتر و ارتفاع آن کمتر باشد تا فشار لايه هاي بالايي بر لايه هاي زيرين به حداقل ممکن برسد. بسته ها و جعبه هاي کوچک بيشتر جهت عرضه محصول به بازار مصرف تازه خوري و بسته هاي بزرگ (معمولاً کمتر از 8 کيلو ) بيشتر جهت صنايع تبديلي پيشنهاد مي گردد.

در بعضی از انواع بسته بندی که در آنها از پوشش های نازک ،پلی وینیل کلراید استفاده می شود از کاهش وزن و از دست رفتن آب میوه جلوگیری شده و کیفیت میوه حفظ می گردد ، پوشش های نازک پی وی سی دارای خاصیت کشش پذیری مناسب و نفوذ پذیری قابل کنترل هستد ، این پوشش ها باعث افزایش دی اکسید کربن شده و در زیر آن میزان اکسیژن پائین می یابد و این امر در کاهش تنفس توت فرنگی نقش داشته و دوام آن را افزایش می دهد.
•   
برای نگهداری توت فرنگی می توان از انبارهایی که هوای آنها قابل کنترل است نیز استفاده نمود. توت فرنگی از میوه هایی است که مقدار بالای دی اکسید کربن را به راحتی تحمل می کند برعکس کاهش اکسیژن باعث بد طعمی و بد مزگی میوه می شود.
ازبهترین روش های مبارزه با عوامل زنده آلوده کننده استفاده از روشهای بیولوژیکی است در حال حاضر یک ترکیب استخراج شده از قارچ بنام پیرول نیترین به عنوان یک ماده ضد قارچ در افزایش عمر انبار داری توت فرنگی استفاده می شود.

همچنین براي نگهداري و بسته‌بندي توت فرنگي روش‌هاي زير پيشنهاد مي‌شوند:

 1- با استفاده از فيلم BOPP داراي 9 منفذ ريز (90ميكرومتر) و كيسه‌هاي جاذب اكسيژن درون بسته‌بندي مي‌توان زمان نگهداري توت‌فرنگي را تا چهار هفته افزايش داد.

 2- استفاده كيسه‌هاي پلي‌اتيليني منفذ‌دار با اتمسفر اصلاح شده (MAP) حاوي14-11% اكسيژن و 12-9% دي‌اكسيد كربن و نگهداري در دماي 5 درجه‌ي سانتي‌گراد زمان ماندگاري توت‌فرنگي را افزايش مي‌دهد.

 3- استفاده از پوشش خوراكي چيتوزان همراه با روش‌هاي ديگر مثل نگهداري در دماهاي پايين و بسته‌بندي مناسب (كيسه‌هاي با نفوذپذيري پايين و حاوي 80% اكسيژن و 20% دي‌اكسيد كربن) سبب كنترل واكنشهاي قهوه‌اي شدن و فساد توت فرنگي مي‌شود.

 4- استفاده از جاذب‌هاي اكسيژن و جاذب‌هاي دي‌اكسيدكربن در بسته‌بندي توت فرنگي سبب افزايش زمان ماندگاري مي‌شود.

 5- بسته‌بندي در شرايط تقليل يافته‌ي اكسيژن (خلاء) به ميزان kPa7/50 و نگهداري در 3 درجه‌ي سانتي‌گراد سبب كاهش شدت تنفس و در نتيجه افزايش زمان نگهداري توت فرنگي مي‌شود؛ ضمن اين‌كه سبب حفظ بهتر ويتامين C و به تأخير افتادن رشد ميكروبي مي‌شود.

 6- تيمار حرارتي ملايم پس از بسته‌بندي توت‌فرنگي سبب كاهش فساد و به تأخير افتادن نرم شدن و رنگ‌گيري ميوه مي‌شود. اگر توت فرنگي‌ها با فيلم‌هايي بسته‌بندي شود كه بتواند CO2 توليد شده در اثر افزايش تنفس ناشي از حرارت دهي را حفظ كنند، نتيجه‌ي بهتري حاصل خواهد شد.

 7- استفاده از اتمسفر حاوي غلظت بالاي O2 در يك فيلم بسته‌‌بندي با نفوذپذيري پايين اثر زيادي در جلوگيري از رشد ميكروبي و افزايش عمر انباري توت فرنگي دارد.

 8- استفاده از كيسه‌هاي پلي‌اتيلن با دانسيته‌ي پايين حاوي اتمسفر CO2 موجب كاهش اتلاف وزن و ميزان فساد ميكروبي و حفظ سفتي توت فرنگي مي‌شود

1    تفصلی، عنایت الله ، 1380، نشریه ترویجی شماره 16 کشت توت فرنگی ، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه شیراز
2    دانش پژوه، محمد علی ، 1380، بررسی وکشت توت فرنگی ، انتشارات مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد
3شرافتیان ، داریوش، 1382، آماده سازی توت فرنگی برای مصارف تازه خوری، انتشارات خانیران
4کرمی ، فرهاد، 1384، روشهای کاهش ضایعات توت فرنگی ، انتشارت تهران

http://agrifood1.blogfa.com

 

  
پنج شنبه 30 آبان 1392
 مونا طیبی

نصف ارزش محصول به نحوه بسته بندی آن است. در بسته بندی توت فرنگی به عنوان یک میوه ظریف و آسیب پذیر ، انتظار این است که در داخل بسته بندی سلامت وبهداشت توت فرنگی حفظ شده و تهویه مناسب صورت گیرد ، همچنین میوه ها روی هم فشار نیاورده و بسته بندی ها نیز طوری باشد که فشاری بر روی یکدیگر نداشته باشند. معمولاً در مصارف تازه خوری از بسته بندی های کوچک یک کیلوئی و کمتر استفاده کرده و در برنامه مصارف فرآوری میوه در گارگاه صنایع تبدیلی از بسته بندیهای 5تا 6 کیلوئی استفاده می گردد.

دربسته بندی توت فرنگی صادراتی می توان از بسته بندی استفاده کرد که در آن از از نانوذرات نقره استفاده شده است که توت فرنگی را چهار برابر تازه تر نسبت به بسته بندی معمولی نگه می دارد    .

نانوذرات نقره فعالیت ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی و بوتیریتیس دارد که این میکروارگانیسم ها می توانند سبب فساد توت فرنگی گردند.

گازها در مقابل این نانوذرات حالت زیگزاگی پیدا کرده و نسبت به نفوذ مستقیم آنها در بسته بندی های معمولی ، به زمان بیشتری برای نفوذ احتیاج دارند، درنتیجه زمان ماندگاری محصول بالا می رود.

کاهش فعالیت های آنزیمی در اثر کاهش فعالیت آبی به دلیل ممانعت در برابر نفوذ رطوبت و همچنین کاهش اکسیداسیون به دلیل ممانعت در مقابل نفوذ اکسیژن در بسته های محتوی نانوذرات نقره باعث کاهش تغییر و تبدیل رنگدانه های توت فرنگی و در نتیجه حفظ کیفیت ظاهری آن به میزان بیشتر به نسبت بسته بندی معمولی می شود.

در این نوع بسته بندی ذرات نانو به صورت یک شبکه درآمده و به صورت یک سد در مقابل نفوذ هوا و آلودگی ها عمل می کنند. این نوع بسته بندی کاملا با محیط زیست سازگار است و هیچ گونه آلودگی زیست محیطی را به دنبال نخواهد داشت    . به علت آسیب پذیری شدید توت فرنگی باید آن را در جهبه های کم عمق بسته بندی نمود و در حین حمل و نقل کاملا مراقب آنها بود    .

براي نگهداري و بسته‌بندي توت فرنگي روش‌هاي زير پيشنهاد مي‌شوند:

 1- با استفاده از فيلم BOPP     داراي 9 منفذ ريز (90ميكرومتر) و كيسه‌هاي جاذب اكسيژن درون بسته‌بندي مي‌توان زمان نگهداري توت‌فرنگي را تا چهار هفته افزايش داد.

 2- استفاده كيسه‌هاي پلي‌اتيليني منفذ‌دار با اتمسفر اصلاح شده (MAP  ) حاوي14-11% اكسيژن و 12-9% دي‌اكسيد كربن و نگهداري در دماي 5 درجه‌ي سانتي‌گراد زمان ماندگاري توت‌فرنگي را افزايش مي‌دهد.

 3- استفاده از پوشش خوراكي چيتوزان همراه با روش‌هاي ديگر مثل نگهداري در دماهاي پايين و بسته‌بندي مناسب (كيسه‌هاي با نفوذپذيري پايين و حاوي 80% اكسيژن و 20% دي‌اكسيد كربن) سبب كنترل واكنشهاي قهوه‌اي شدن و فساد توت فرنگي مي‌شود.

 4- استفاده از جاذب‌هاي اكسيژن و جاذب‌هاي دي‌اكسيدكربن در بسته‌بندي توت فرنگي سبب افزايش زمان ماندگاري مي‌شود.

 5- بسته‌بندي در شرايط تقليل يافته‌ي اكسيژن (خلاء) به ميزان kPa7/50 و نگهداري در 3 درجه‌ي سانتي‌گراد سبب كاهش شدت تنفس و در نتيجه افزايش زمان نگهداري توت فرنگي مي‌شود؛ ضمن اين‌كه سبب حفظ بهتر ويتامين C و به تأخير افتادن رشد ميكروبي مي‌شود.

 6- تيمار حرارتي ملايم پس از بسته‌بندي توت‌فرنگي سبب كاهش فساد و به تأخير افتادن نرم شدن و رنگ‌گيري ميوه مي‌شود. اگر توت فرنگي‌ها با فيلم‌هايي بسته‌بندي شود كه بتواند CO2 توليد شده در اثر افزايش تنفس ناشي از حرارت دهي را حفظ كنند، نتيجه‌ي بهتري حاصل خواهد شد.

 7- استفاده از اتمسفر حاوي غلظت بالاي O2 در يك فيلم بسته‌‌بندي با نفوذپذيري پايين اثر زيادي در جلوگيري از رشد ميكروبي و افزايش عمر انباري توت فرنگي دارد.

 8- استفاده از كيسه‌هاي پلي‌اتيلن با دانسيته‌ي پايين حاوي اتمسفر CO2 موجب كاهش اتلاف وزن و ميزان فساد ميكروبي و حفظ سفتي توت فرنگي مي‌شود.

منابع

1-       کرمی ، فرهاد، 1384، روشهای کاهش ضایعات توت فرنگی ، انتشارت تهران

2-     pkyco.com - agri-es.ir - bostane.ir - isna.ir

  
پنج شنبه 30 آبان 1392
 مونا طیبی

محققان گروه اقتصاد و تکنولوژي نانوذرات جهاد دانشگاهي واحد تربيت مدرس موفق شدند با همکاری يك شرکت نانوفناوري با به کارگیری فناوری نانو در بسته بندی محصول توت فرنگی، ماندگاری این محصول را تا سه برابر افزایش دهند. نانوذرات فعالیت ضدباکتریایی  و ضدقارچی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی و بوتریتیس دارد.

گازها در مقابل این نانوذرات به زمان بیشتری برای نفوذ احتیاج دارند، درنتیجه زمان ماندگاری محصول بالا می رود.

کاهش فعالیت های آنزیمی در اثر کاهش فعالیت آبی به دلیل ممانعت در برابر نفوذ رطوبت و همچنین کاهش اکسیداسیون به دلیل ممانعت در مقابل نفوذ اکسیژن در بسته های محتوی نانوذرات باعث کاهش تغییر و تبدیل رنگدانه های توت فرنگی و در نتیجه حفظ کیفیت ظاهری آن به میزان بیشتر به نسبت بسته بندی معمولی می شود.

 بسته بندی های جدید از نظر شکل ظاهری شفاف بوده و تفاوت زیادی با ظروف معمول ندارد، لذا کشاورزان به راحتی می توانند از آن استفاده کنند. در این نوع بسته بندی ذرات نانو به صورت یک شبکه درآمده و به صورت یک سد در مقابل نفوذ هوا و آلودگی ها عمل می کنند.نصف ارزش محصول به نحوه بسته بندی آن است. در بسته بندی توت فرنگی به عنوان یک میوه ظریف و آسیب پذیر ، انتظار این است که در داخل بسته بندی سلامت وبهداشت توت فرنگی حفظ شده و تهویه مناسب صورت گیرد ، همچنین میوه ها روی هم فشار نیاورده و بسته بندی ها نیز طوری باشد که فشاری بر روی یکدیگر نداشته باشند. معمولاً در مصارف تازه خوری از بسته بندی های کوچک یک کیلوئی و کمتر استفاده کرده و در برنامه مصارف فرآوری میوه در گارگاه صنایع تبدیلی از بسته بندیهای 5تا 6 کیلوئی استفاده می گردد.

  
پنج شنبه 30 آبان 1392
 سمیه پاک سرشت

ميوه هاي نرمي هم چون توت فرنگي و تمشک، داراي مدت مصرف کوتاهي پس از چيدن مي باشند که اين وضعيت با آلودگي به وسيله کپک طوسي رنگ به وجود آمده توسط قارچ هاي بوتري تيس تشديد مي شود. استفاده از روشهاي صحيح برداشت و بکارگيري اصول وتکنيکهاي پس از برداشت مثل سورت ودرجه بندي  ،سردکردن مقدماتي، حمل ونقل مناسب ونگهداري توت فرنگی درسردخانه بالای صفردرجه قابل اهميت مي باشد؛ بسته بندي کامل، موجب کاهش بروز آلودگي بوتري تيس، در مقايسه با ميوه هاي بسته بندي نشده، مي شود. راه هاي ديگري نيز براي كاربردهاي تجاري موجود مي باشند که شامل نظارت هاي پس از برداشت هم چون پوشاندن ميوه با کيسه محافظي همچون کيتوسان يا نگهداري ميوه در يک هواي کنترل شده يا تغييريافته به منظور به حداقل رساني زيان هاي احتمالي مي باشند. سيستم جديد بسته بندي با اتمسفر اصلاح شده با اكسيژن به عنوان گاز اصلي موجب افزايش ماندگاري توت فرنگی  شده است. دریک تحقیق ترکیب گازهای مورد استفاده به صورت زیر بود:

- 20درصد اکسيژن: 80درصد گاز نيتروژن
- 80
درصد گاز اکسيژن: صفر درصد گاز نيتروژن
- 5
درصد گاز اکسيژن: 5درصد گاز کربن دي اکسيد: 90درصد گاز نيتروژن

ميوه  بسته بندي شده در دماي 4، 8 و 21 درجه ي سانتيگراد، نگهداري شد و در مدت 11 روز در زمان هاي خاصي از آن نمونه برداري شد. ميوه هاي بسته بندي نشده نيز نگهداري شدند و براي مقايسه و تطبيق مورد بررسي قرار گرفتند.

تمام ترکيب هاي گازي از نظر كاهش اثرات مخرب و زيان بار بسيار تاثيرگذارتر از بسته بندي باز بودند. بررسي غلظت گازهاي موجود در بسته، افزايش غلظت گاز دي اکسيد کربن و کاهش غلظت گاز اکسيژن را در طي يک دوره 11 روزه ، صرف نظر از ترکيب اصلي گازهاي مورد استفاده، نشان دادند. با اين حال، در طي مراحل مهم و ابتدايي نگهداري ميوه، ميزان غلظت دي اکسيد کربن به حدي رسيد که مانع نگهداري ميوه در دماي 4 و 8 درجه سانتيگراد شد. نگهداري ميوه در دماي 21 درجه سانتيگراد ، موجب توليد محلول هاي دي اکسيد کربن  که از طريق افزايش PH ميوه، موجب آسيب رساندن به طعم ميوه مي شوند- شد. نگهداري ميوه در هواي معمولي و با دماي 4 و 8 درجه سانتيگراد موجب توليد تدريجي گاز دي اکسيد کربن شد، اما ميزان بازدارندگي گاز دي اکسيد کربن براي رشد بوتري تيس تنها پس از 4-5 روز به وجود آمد. غذاي بسته بندي شده در ازدياد گاز اکسيژن، کاهش مستمر ميزان گاز اکسيژن را در دماهاي 4 و 8 درجه سانتيگراد تجربه مي کند؛ اما اين غلظت ها، بالاتر از غلظت قابل توجه 50 درصدي در 4 روز اول نگهداري باقي ماندند که در نتيجه مانع رشد ميکروب ها بود.

در حقيقت هيچ تغيير چشم گيري ميان واکنش صورت گرفته در دوره نگهداري ميوه در دماي 4 درجه سانتيگراد يا 8 درجه سانتيگراد موجود در بسته هاي داراي غلظت اکسيژن بالا  صورت نگرفته است. اين مطلب از اهميت خاصي برخوردار مي باشد به اين دليل که وجود ژن هاي cx، به طور اساسي در ميوه توت فرنگي رسيده، افزايش مي يابد. ارزيابي هاي ذهني مرتبط به سفتي ميوه هاي بسته بندي شده نشان داده اند که ميوه نگهداري شده در جو داراي غلظت اکسيژن بالا، در تمام دوره هاي نمونه برداري و دماها، سفت ترين وضعيت را دارد.

استفاده ازفن اوری نانودربسته بندی توت فرنگی نیز عمرنگهداری انرا افزایش میدهد. در این نوع بسته بندی ذرات نانو به صورت یک شبکه درآمده و به صورت یک سد در مقابل نفوذ هوا و آلودگی ها عمل می کنندبسته بندی های جدید از نظر شکل ظاهری شفاف بوده و تفاوت زیادی با ظروف معمول ندارد، لذا کشاورزان به راحتی می توانند از آن استفاده کنندبسته بندی تهیه شده کاملاً با محیط زیست سازگار بوده و هیچ گونه آلودگی زیست محیطی را به دنبال نخواهد داشت.

روشهای دیگری نیز برای بسته بندی ونگهداری توت فرنگی استفاده میشوند که عبارتنداز:

*- با استفاده از فيلم BOPP داراي 9 منفذ ريز (90ميكرومتر) و كيسه‌هاي جاذب اكسيژن درون بسته‌بندي مي‌توان زمان نگهداري توت‌فرنگي را تا چهار هفته افزايش داد.

*تيمار حرارتي ملايم پس از بسته‌بندي توت‌فرنگي سبب كاهش فساد و به تأخير افتادن نرم شدن و رنگ‌گيري ميوه مي‌شود. اگر توت فرنگي‌ها با فيلم‌هايي بسته‌بندي شود كه بتواند CO2 توليد شده در اثر افزايش تنفس ناشي از حرارت دهي را حفظ كنند، نتيجه‌ي بهتري حاصل خواهد شد.

*استفاده از كيسه‌هاي پلي‌اتيلن با دانسيته‌ي پايين حاوي اتمسفر CO2 موجب كاهش اتلاف وزن و ميزان فساد ميكروبي و حفظ سفتي توت فرنگي مي‌شود.

*بسته‌بندي در شرايط تقليل يافته‌ي اكسيژن (خلاء) به ميزان kPa7/50 و نگهداري در 3 درجه‌ي سانتي‌گراد سبب كاهش شدت تنفس و در نتيجه افزايش زمان نگهداري توت فرنگي مي‌شود؛ ضمن اين‌كه سبب حفظ بهتر ويتامين C و به تأخير افتادن رشد ميكروبي مي‌شود.

منابع:

-مجله فناوری وتوسعه صنعت بسته بندی

-www.iranianfoodpack.blogfa.com

-iranian students news agency-ISNA

 

 

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)افزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایه