English / Persian
امروز جمعه 24 آذر 1396
لطفا در خصوص نکاتی که باید در طراحی و بسته بندی آبمیوه همینطور جنس پاکت رعایت بشه راهنماییم کنید
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
دپارتمان طراحی گرافیک کلینیک بسته بندیکانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانافزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایهفودصنعت

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

یک شنبه 9 خرداد 1395
 فاطمه صادقی

افزایش مصرف آبمیوه ها موجب افزایش فعالیت بر روی بسته بندی های جدید و تکنولوژی های مربوط به آن ها با توجه به مواد مصرفی شده است. بسته بندی آب میوه به دلیل حفظ کیفیت تغذیه ای و خصوصیات ظاهری اهمیت بسیار دارد. فساد و تخریب در طول انبارداری بستگی به ویژگی ها و شرایط محیطی از لحاظ درجه حرارت داشته و سیستم بسته بندی، شرایط توزیع محصول را تعیین می کند، به طوری که شرایط نگهداری سرد به دلیل ماندگاری کم محصول بسته بندی شده می باشد. دو اصل سیستم بسته بندی را تعیین می نماید، اول فرایند پر کردن که آلودگی ها را کاهش می دهد و دوم اینکه بسته بندی قادر باشد از زمان پر کردن تا مصرف، محصول را محافظت کند. اگر چه پاستوریزاسیون، مشکلات آلودگی را کاهش می دهد ولی فساد میکروبی توسط مخمرها، کپک ها و باکتری های اسید دوست، خطری جدی برعلیه حفظ کیفیت محصول می باشند. عوامل موثر در بسته بندی آب میوه ها عبارتند از کیفیت، مواد اولیه، نوع بسته بندی، شکل بسته بندی و سیستم توزیع می باشد.

1-کیفیت: امروزه میزان زیادی از آب میوه ها دارای شرایط ماندگاری بالا بر اساس استفاده از کنسانتره، همراه یا بدون ویتامین ها و مواد معدنی بسته بندی می باشند، ضمن اینکه آب میوه های تازه و قابل توزیع در شرایط سرد نیز تولید می شوند. بالطبع زمانی که آب میوه به مدت بیشتری بایستی نگهداری شود، مواد بسته بندی محکم و با کیفیت نیاز است. 2- انواع مواد اولیه جهت بسته بندی انواع آب میوه ها: شیشه، پلاستیک، فویل آلومینیوم، قوطی فلزی و مقوا. تولید کننده بایستی از نظر عدم انجام واکنش بین ظرف بسته بندی و محتوای آن مطمئن شود. تغییراتی از قبیل: عطر و طعم، مهاجرت ترکیبات شیمیایی بسته بندی به آب میوه، نفوذ پذیری اکسیژن در ظروف  بسته بندی و ورود آن به داخل ظرف، وجود مواد شیمیایی مورد استفاده جهت ضد عفونی ظرف بسته بندی موجب کاهش ماندگاری و کیفیت آبمیوه می شوند. 3- نوع بسته بندی: بسته به سیستم پر کردن و روش توزیع متفاوت است. به طور مثال استفاده از مقوای چند لایه همراه با درب که به سادگی باز نمی شود موجب پرهیز از آلودگی محصول می شود. 4- شکل بسته بندی:  به دلیل فضای خالی بالای محتوی بسته بندی در ایجاد اکسیداسیون و فساد مهم است، اکسیژن موجود در این قسمت توسط خلا جایگزین خواهد شد. 5- سیستم توزیع: شرایط توزیع سرد و معمولی، همچنین قابل برگشت بودن ظروف بسته بندی در تعیین ظروف بسته بندی موثر است. جهت اطلاع از نکات مربوط به طراحی و بسته بندی آبمیوه ها، همچنین جنس پاکت های مورد استفاده و جهت دریافت اطلاعات بیشتر به کتاب زیر مراجعه کنید یا به ايميل زير درخواستي بدهيد تا اطلاعات کاملتر به صورت pdf در دسترس شما قرار بگيرد. Fatemehsadeghi75@yahoo.com    همچنین می توانید به استاندارد ملی ایران شماره 4469 مراجعه کنید.

منبع:                                                                                             packaging and shelf life of juice, Gordon L.Robertson

 

 

 

  
پنج شنبه 12 دی 1392
 حمید خسروی

chapter 10, packaging and shelf life of juice, Gordon L.Robertson

  
جمعه 8 آذر 1392
 سمیه علوی رفیعی

استفاده از نانو کمپوزیت های فلزی در بسته بندی آبمیوه ها

با توجه به افزایش گرایش مصرف عمومی به آبمیو های تازه و با کیفیت از نظر ویژگی های تغذیه ای، فیزیکی شیمیایی و حسی که کمترین فرآیند بر آنها اعمال شده باشد و از طرفی کوتاه بودن عمر انبارداری این محصولات در یخچال به دلیل رشد سریع میکرواوگانیسم ها، میتوان از بسته بندی های پلیمری نانو کمپوزیتی فلزی در نگهداری تازه تر آبمیوه ها استفاده کرد تا استفاده از این روش جدید به حفظ حداکثر مواد مغذی و نیز حفظ تازگی و کاهش بار میکروبی این محصولات کمک کند. افزایش مصرف ابمیوه های تازه در جامعه تحقیقات وسیعی را برای یافتن راهی در تولید بهینه و افزایش طول عمر ماندگاری این محصولات پر مصرف ایجاب میکند. ابمیوه ها حتی در شرایط نگهداری در یخچال نیز به دلیل رشد سریع جمعیت میکروبی اولیه شان طول عمر کوتاهی دارند. لذا درخواست مصرف کنندگان برای مصرف آبمیوه های با کیفیت بالا، طعم طبیعی، بافت مطلوب و دارای حداقل مواد افزودنی و کمترین فرآیند حرارتی رو به افزایش است. فرايندهای غیر حرارتی جدید با هدف کاهش بار میکروبی و حفظ ویژگی های حسی و تغذیه ای محصولات غذایی، روشی ایده آل در فرآیند این محصولات هستند که البته به تجهیزات و دستگاه های پیچیده و گران نیاز دارند. مصرف زیاد انرژی فسیلی و بحران انرژی در جهان از محدودیت های این روش ها است. لذا همواره استفاده از یک روش غیر حرارتی ارزان و در دسترس که بتواند ارزش غذایی آبمیوه ها را حفظ کند، دغدغه دست اندرکاران صنعت آبمیوه است. ظهور فناوری نانو در صنعت بسته بندی مواد غذایی، راه حل هایی کاربردی در ارتباط با افزایش طول عمر ماندگاری مواد غذایی پیش روی بشر قرار داده است. انچه سبب ظهور این فناوری شده است، نسبت بالای سطح به حجم در ذرات با ابعاد نانومتر است. این نسبت با شعاع نانو ذرات کروی ارتباط مستقیمی دارد. چرا که با کاهش ابعاد ذرات در حد نانومتر، قدرت فعالیت سطحی مواد افزایش چشمگیری می یابد و نسبت واکنش دادن مواد با محیط اطراف به دلیل ازدیاد سایت های فعال سطحی بیشتر میشود. بسته بندی های فعال ویژگی های فراتر از خصوصیات ممانعت کنندگی دارند و با افزودن ترکیبان و اجزای سازنده فعال در سیستم بسته بندی حاصل میشوند. بسته بندی های فعال ضد میکروب ساخته شده از نانو کمپوزیت های فلزی، نسل جدیدی از بسته بندی های با ساختار نانو هستند که از ترکیب مستقیم نانو ذرات فلزی با پلیمر زمینه تولید میشوند.

در تحقیقات متعدد از جمله مطالعات گجر و همکاران (2009) از خاصیت ضد میکروبی ترکیبات نقره و اکسید روی در موارد کاربردی فراوان مانند ضد عفونی کننده، تصفیه کننده و ضد باکتریال استفاده شده است.

ساوای یوشیکاوا (2004)و فنگ و همکاران (2000) در خصوص مکانیسم ضد میکروبی نانو ذرات فلزی گزارش نمودند که ممکن است این امر به صورت القای تنش اکسیداتیو به غشای سلول میکروبی به دلیل ازاد سازی گونه های اکسیژن فعال یا آزاد سازی یون از سطح ذره و اتصال به غشای سلول و انهدام آن باشد.

 رابطه معکوسی را میان افزایش جمعیت میکروبی همگام با افزایش غلظت نانو ذرات اکسید روی در نمونه های آب پرتغال بسته بندی شده با نانو کمپوزیت های نقره و اکسید روی گزاش نمودند. این محققان این موضوع را به افزایش اندازه نانو ذرات به دلیل آگلومره شدن و کاهش مقدار پراکسید هیدروژن تولید شده از سطح ذرات بزرگتر نسبت دادند.

آدامز و همکاران (2006) تولید گونه های حاوی اکسیژن فعال را یکی از مهمترین دلایل فعالیت ضد میکروبی نانو ذرات اکسید روی ذکر کرده اند.

راکاچ و ملادوست (2007) گزارش نمودند در آب پرتغال موجود در بسته های پلی اتیلنی خالص، پس از 28 روز انبارداری متوسط لگاریتم تعداد کلنی در میلی لیتر برای کل کپک ها، مخمرها و باکتری ها بطرز معناداری کاهش پیدا میکند.

امامی فرر و همکاران (1390) گزارش نمودند که قدرت ضد میکروبی فیلم های نانو کمپوزیتی حاوی نقره در غلظت یکسان به طور معنادار تری بالاتر از فیلم های نانو کمپوزیتی حاوی اکسید روی بوده و این افزایش در خاصیت ضد قارچی مشهودتر بود.

 فرناندز و همکاران (2009) گزارش نمودند که کیسه های جاذب حاوی نانو ذرات نقره در بسته بندی گوشت مرغ میتواند رشد میکروب ها را تا 40 درصد کاهش دهد.

کوباکا و همکاران (2009) با بکارگیری فیلم هایی از جنس اتیلن وینیل الکل حاوی نانوکمپوزیت نقره-دی اکسید تیتانیوم نشان دادند که این فیلم ها قدرت ضد میکروبی بالایی در برابر طیف وسیعی از کپکها، مخمرها و باکتری هادارند.

 امامی فر و همکاران (1390) گزارش دادند که میزان کاهش اسید آسکوربیک در آبمیوه های بسته بندی شده در بسته های پلی اتیلنی حاوی نانوکمپوزیت نقره در مقایسه با بسته های حاوی نانو اکسید روی کمتر بود که این نشان دهنده قدرت اکسیدکنندگی کمتر نانو ذرات اکسید روی در مقایسه با نانو ذرات نقره است.

 1. Bull MK, Zerdin K, Goicoechea D, Paramanandhan P, Stockman R, Sellahewa J, et al. The effect of high pressure processing on the microbial, physical and chemical properties of Valencia and Navel orange juice. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2004; 5:135– 149.

2. Souza MCC, Benassi MT, Meneghel RFA, Silva RSSF. Stability of unpasteurized and refrigerated orange juice. Braz Arch Biol Technol. 2004; 47:391- 7.

3. Han JH. Packaging for nonthermal processing of food, 1st ed. Ames, Iowa: Wiley-Blackwell; 2007.

4. Joseph T, Morrison M. Nanotechnology in agriculture and food. A nanoforum report. Available from: www.nanoforum.org . Accessed 2006 May 5.

5. Chaudhry Q, Scotte M, Blackburn J, Ross B, Boxall A, Castle L. Applications and implications of nanotechnologies for the food sector. Food Addit Contam 2008; 25:241–58.

6. Damm C, Neumann M, Munstedt H. Properties of nanosilver coatings on polymethyl methacrylate. Soft Mater 2006; 3:71–88.

7. Suppakul P, Miltz J, Sonneveld K, Bigger SW. Active packaging technologies with an emphasis on

antimicrobial packaging and its applications. J Food Sci. 2003; 68(2): 408-420.

8. Gajjar P, Pettee B, Britt DW, Huang W, Johnson W, Anderson AJ. Antimicrobial activities of commercial nanoparticles against an environmental soil microbe, Pseudomonas putida KT2440. J Biol Engin. 2009; 3(9): 1183-8.

9. Sawai J, Yoshikawa T. Quantitative evaluation of antifungal activity of metallic oxide powders (MgO, CaO and ZnO) by an indirect conductimetric assay. J Appl Microbiol. 2004; 96:803–9.

10. Feng QL, Wu J, Chen G Q, Cui FZ, Kim TN, Kim JO. A mechanistic study of the antibacterial effect of silver ions on Escherichia coli and Staphylococcus aureus. J. Biomed. Mater Res 2000;52:662-8.

 11. Adams LK, Lyon DY, Alvarez PJJ. Comparative ecotoxicity of nanoscale TiO2, SiO2, and ZnO water suspensions. Watter Res.2006; 40:3527-3532.

18. Raccach MM, Mellatdoust, M. The effect of temprature on microbial growth in orange juice. J. Food Process. Preserv 2007; 31:129-42.

19. Zanoni A, Pagliarini E, Galli A, Laureati M. Shelflife prediction of fresh blood orange juice. J Food Eng 2005; 70: 512-517.

20. Fernández A, Soriano E, López-Carballo G, Picouet P, Lloret E, Gavara R. et al. Preservation of aseptic conditions in absorbent pads by using silver nanotechnology. Food Res Int 2009; 42:1105-12.

21. Zhang H, Chen G. Potent antimicrobial activity of Ag/TiO2 nanocomposite powder synthesized by a one-pot sol-gel method. Environ. Sci Technol 2009; 43:2905–10.

22. Kim JS, Kuk E, Yu K, Kim JH, Park SJ, Lee SJ, et al. Antimicrobial effects of silver nanoparticles. Nanomed: Nanotechnol Biol Med 2007; 3:95–101.

23. Kubacka A, Cerrada ML, Serrano C, Fernández- García M, Ferre M, Fernández-García M. Plasmonic nanoparticle/polymer nanocomposites with enhanced photocatalytic antimicrobial properties. J Phys Chem; 2009; 113: 9182–90.

 

 

  
دوشنبه 4 آذر 1392
 شهره تاتاری

اگر بسته بندی آبمیوه ها با ترفتالات پلی اتیلن شفاف PET باشند اگرچه بطری نشان دهنده رنگ و ظاهر آبمیوه است ولی زمان ماندگاری آن کوتاه تر از بسته بندی کارتنی می باشد، در این حالت زمان ماندگاری می تواند از 90 روز تا 36 روز کاهش یابد.

همچنین هنگام بسته بندی کارتنی با استفاده از یک ظرف با لایه ضخیم درونی از فویل آلومینیمی کیفیت آبمیوه می تواند برای مدت زمان طولانی تر ( بیش از 90 روز)،  نسبت به حالتی که زمان ماندگاری حدود 54 روز برای بسته بندی هایی که از کارتن با یک لایه داخلی از کوپلیمرهای الکلی وینیل اتیلن  استفاده شده است حفظ شود .

به منظور طراحی بسته بندی های آبمیوه ، با توجه به  عملکرد زیست محیطی آن و با در نظر داشتن چرخه دوام انرژی و چرخه ضایعات جامد زندگی، دستورالعمل هایی  مطرح شده است.

1-      چرخه دوام انرژی را می توان با  محاسبه انرژی تولید مواد تخمین زد. به همین علت باید مواد ظروف یا مواد بسته بندی با تراکم کمتر باشد. همچنین به هنگام تولید ظروف باید از موادی استفاده کرد که قابل بازیافت و تبدیل باشند.

2-      چرخه زندگی ضایعات جامد تا حد زیادی توسط ضایعات بسته بندی مصرف کننده تعیین می شوند در نتیجه جهت بسته بندی از موادی که فشردگی و تراکم آنها کمتر می باشد، باید استفاده نمود.

منابع:

1-    1-  EFFECT OF PACKAGING MATERIALS ON COLOR, VITAMIN C AND SENSORY QUALITY OF REFRIGERATED MANDARIN JUICE

Journal of Food Quality

2-     2-   Life Cycle Design of Milk and Juice Packaging

 David V. Spitzley, Gregory A. Keoleian, and Jeff S. McDaniel

National Risk Management, Environmental Protection Research Laboratory,Agency Cincinnati, OH 45268

 

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)