English / Persian
امروز یک شنبه 6 فروردین 1396
برای ماندگاری سیب زمینی و پیاز به مدت 2-3ماه بیشتر چه باید کرد؟در صورت نیاز به ماندگاری بیشتر برای حمل و نقل
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
کانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانبانک جامع خرید و فروش ماشین آلات صنایع غدایی و بسته بندی ایرانکانال تلگرامی باشگاه فرمولاسیون مواد غذایی ایرانماشین الات بسته بندی حبوبات و خشکبار

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

شنبه 3 آبان 1393
 حانیه افسیج

اعمال CIPC و شش ماه افزایش طول ماندگاری سیب زمینی  

 

با اعمال CIPC  بر روی غده های سیب زمینی، ضمن بالا بردن کفیت انبار داری، کاهش ضایعات پوستی و افت وزن، اینکار دوره خواب غده های سیب زمینی را به مدت شش ماه ارتقاء می بخشد.
طبق برآوردهای موجود، نزدیک به 30 درصد فراورده های کشاورزی توسط عوامل فوق الذکر در مراحل کاشت تا برداشت و انبارداری از بین می رود که حدود پنج تا 12 درصد آن مربوط به ضایعات انباری است که می توان با استفاده از
CIPC ضایعات را به حداقل ممکن رساند.
در بسیاری از موارد نه تنها مقدار کمی ضایعات مواد غذایی در مراحل ذخیره سازی فراوری از درصد فوق بسیار فراتر می رود، بلکه زیان کیفی وارده به محصول نیز به دلیل عدم وجود سیستم مناسب برای نگهداری و عمل آوری مناسب بسیار سنگین بوده و بعضا باعث می شود که تمامی محصول غیر قابل مصرف شود، حال اگر زیان کمی وارده بر سیب زمینی را در شرایط ذخیره سازی و فراوری موجود حداقل 20 درصد فرض کنیم با احتساب حداقل چهار میلیون تن محصول سالانه، حدود 800 هزارتن ضایعات و کاهش محصول در انبارها خواهد بود. در حالی که با استفاده از
CIPC با ارزانترین و آسانترین راه از ضایعات فوق و ضرر اقتصادی بزرگی پیشگیری خواهد شد.
در شرایط آب و هوایی ایران فصل کاشت و برداشت سیب زمینی نسبتا کوتاه بوده و محصولات به دست آمده با اختلاف زمانی حدود دو تا سه ماه در اکثر مناطق برداشت می شود.از آنجا که این محصولات باید کل جمعیت کشور را در تمام طول سال تغذیه کند، لذا انجام فرآیندهای صحیح ذخیره سازی اهمیت حیاتی می یابد.
غده سیب زمینی یک بافت زنده است که جهت نگهداری صحیح در انبار و حفظ پروسه حیات آن نیازمند شرایط ویژه انبارداری است، بدیهی است که
CIPC در این مورد نقش مهمی را ایفا نموده و با استفاده از این ماده دوره خواب غده های سیب زمینی به شش ماه افزایش یافته و با بالاترین کیفیت از سیب زمینیها محافظت خواهد شد.
در کشورمان کشاورزان با اینکه هزینه هنگفتی برای تولید سیب زمینی می کنند، هیچ هزینه ای برای نگهداری بهینه سیب زمینی نمی کنند .در حالی که با استفاده از ماده
CIPC، با کمترین هزینه دوره خواب غده ها را به مدت شش ماه ارتقاء داده و ضایعات پوستی و افت وزن را به حداقل می رسانند.
مهمترین نارساییهای سیب زمینی طی دوره انبارداری خالهای سیاه داخلی، کبودی در اثر فشار، یخ زدگی، سیاه شدن داخلی و جوانه زدن  می باشد. سیاه شدن داخلی به سبب دمای بالای انبار و کمبود اکسیژن بوده و دمای کمتر از
3 سبب قهوه ای شدن سیب زمینی می شود و در این راستا دو شیوه متداول و سنتی انبارداری سیب زمینی در اروپا clamp و pail هستند، هرچند شیوه انبارداری سردخانه ای بهترین نتیجه را دربردارد.


روش هاي نگه داري سيب زميني

 

نظر به اين كه هدف اصلي در نگه داري سيب زميني جلوگيري از انجماد، فساد و جوانه زدن آن است لذا عموما روش هاي مختلفي براي افزايش زمان ماندگاري سيب زميني مورد استفاده قرار مي گيرند كه عبارت اند از:
  1- استفاده از روش هاي سنتي و انبارهاي معمولي.
2- استفاده از مواد شيميايي؛ قبل از برداشت سيب زميني با پاشيدن الكل ماليك يا هيدرازين ماليك روي بوته ها مي توان از جوانه زدن جلوگيري كرد. البته اين روش نگه داري از سال 1948 ميلادي منسوخ شده است، زيرا هيدرازين ماليك در انسان حساسيت ايجاد مي كند.
3-نگه داري سيب زميني در انبارهاي مجهز به سيستم كنترل اتمسفر
4- استفاده از اشعه گاما
5-استفاده از روش فيزيكي؛ خشك كردن سيب زميني به صورت پودر سيب زميني .

 

روش استفاده از انبارهاي سنتي

به طور كلي از چهار نوع انبار مختلف خانگي، نيمه زيرزميني و مخروطي شكل( حفره اي) به شرح زير استفاده مي شود.

الف. انبارهاي خانگي

براي نگه داري سيب زميني در خانه ها بهتر است آن را در حجم كم در جعبه هاي چوبي كه از كف زمين انبار به اندازه 40 سانتي متر بالاتر است قرارداد. در انبارهاي خانگي هواي متعادل بايد 4+ درجه سانتي گراد باشد در غير اين صورت سيب زميني شروع به جوانه زدن مي كند و در آن سولانين به وجود مي آيد كه براي انسان سمي است.

ب. انبار كردن سيب زميني در سيلو روستايي

از انبار كردن به روش سنتي براي نگه داري سيب زميني در روستاهاي كشور استفاده مي كنند. سيلوي سيب زميني را در زمين هاي خشك ومحفوظ از باد ايجاد مي كنند بدين ترتيب كه زمين سيلو را به عرض 1 متر و به عمق 25 سانتي متر و طول متناسب با برداشت محصول در نظر مي گيرند، ابتدا محل سيلو را با يك لايه نازك 2 سانتي متري از جنس كاه يا پوشال مي پوشانند.
سپس سيب زميني ها را به ارتفاع 75 سانتي متر روي هم مي ريزند طوري كه سيب زميني هاي آسيب نبينند و روي آن را اول يك لايه 25 سانتي متر از كاه و سپس با همين ضخامت از خاك مي پوشانند و در قسمت بالاي سيلو راهي به منظور تهويه در نظر گرفته مي شود. تعداد روزنه ها را برحسب طول سيلو و به طور متوسط در هر 2 متر كي هواكش د رنظر مي گيرند. براي جلوگيري از سرماي شديد زمستان و نفوذ باران به داخل سيلوها سوراخ هواكش را مسدود مي كنند هر ماه يك بارسيب زميني هاي انبار شده را از نظر محصولات آفت ديده و فاسد كنترل مي كنند.

2- روش استفاده از مواد شيميايي

استفاده از مواد شيميايي چندان متداول در روش نگه داري سيب زميني نيست.

3- نگه داري سيب زميني در انبارهاي مجهز به سيستم كنترل اتمسفر

در نگه داري سيب زميني در سرد خانه هاي بالاي صفر بايد به نكاتي توجه شود كه عبارت اند از:
الف. از يخ زدن و منجمد شدن سيب زميني جلوگيري شود( ساختمان انبار بايد عايق بندي و ايزوترم باشد).
ب. از كاهش وزن سيب زميني كه بستگي به تعرق و تنفس آن دارد، حداكثر جلوگيري شود. بهترين درجه حرارت براي نگه داري سيب زميني در انبار 4+ درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي 95 درصد است.
ج. از سبز شدن سيب زميني جلوگيري شود.
د. از هرگونه عملياتي كه باعث تسريع و افزايش رشد و نمو بايد جلوگيري شود.
شرايط انباركردن سيب زميني در سردخانه بالاي صفر به قرار زير است:
1-
درجه حرارت انبار4+ درجه سانتي گراد باشد.
2-
رطوبت نسبي آن حدود 95 درصد باشد.
3-
انبار بايد به اندازه كافي تاريك باشد.
4-
جريان هوا در داخل انبار مناسب باشد.
5-
از جعبه هاي چوبي به حجم يك متر مكعب استفاده شود و از سطح زمين نيز به اندازه 40 سانتي متر فاصله داشته باشد و جعبه ها بايد طوري درست شده باشند كه چرخش هوا در آن انجام گيرد. هواي داخل انبار به خصوص هواي اطراف غده هاي سيب زميني بايد 70 بار در ساعت تعويض شود.
نظر به اين كه هرمتر مكعب سيب زميني داراي وزن تقريبي معادل 65 كيلوگرم مي باشد مي توان مقدار حجم لازم را براي مقادير معين محاسبه كرد.

4- استفاده از اشعه گاما

استفاده از اشعه گاما به منظور جلو گيري از جوانه زدن سيب زميني و در نتيجه افزايش ماندگاري آن است. در اين عمل چشم ههاي سيب زميني ( كه جوانه زدن از آن ها سرچشمه مي گيرد) در معرض دوز مناسب اشعه گاما(‌كه از يك منبع كبالت 60 خارج مي شود) قرارداده مي شود. ( در اين جا مسئله مهم آن است كه بدانيم سيب زميني مستقيما با يك ماده راديو اكتيو در تماس نيست و مي توانيد به سهولت در محفظه تابش و در اطراف منيع كبالت جابجا شود) اشعه گاما از چشم هاي سيب زميني نفوذ و عبور كرده و با تأثير بر روي سلول هاي حساس رويشي( مريستم) باعث جلوگيري از جوانه زدن آن مي شود به عنوان مثال سلول هاي رويشي بعد از اين كه در معرض ميزان مناسبي از تابش اشعه گاما قرار مي گيرند، ديگر قادر به تقسيم و تكثير نيستند. البته دراين روش نگه داري سيب زميني بايد تحقيقات زيادي انجام گيرد به ويژه لازم است تأثير منفي سيب زميني اشعه داده شده بر روي متابوليسم انسان و اثرات ناشي از آن مطالعه شود.
سيب زميني پخته شده يا كباب شده با پوست، بيش ترين ويتامين ها را دارا است.
سيب زميني غني از بتاكاروتن بوده و وقتي پخته مي شود به آساني جذب مي شود.

 

 

 

 

  
جمعه 20 تیر 1393
 بنفشه آقامحمدی

انبار کردن سیب زمینی

سیب زمینی هایی را که در اوایل پاییز برداشت می شوند می توان به طور موفقیت آمیزی در انبارهای مجهز به دستگاه تهویه ای که هوای طبیعی را به جریان می اندازد، نگهداری کرد.

التیام بخشیدن سیب زمینی جهن انبار کردن. چنانچه سطح سیب زمینی و به طور کلی بیشتر محصولات شبیه به آن مانند غده ها، ریزمها، و غیره صدمه دیده یا قسمتی از پوست آنها جدا شده باشد می توان در شرایط مناسب سطح صدمه دیده را التیام داد. برای این کار لازم است که محصول را به مدت 10 تا 14 روز در دمای معمولی نگه داریم و بعد از التیام سطوح صدمه دیده دما را کاهش دهیم. رطوبت نسبی نیز در تولید بشره تاثیر دارد؛ مناسبترین حد آن 90 تا 95 درصد است. در چنین انبارهایی می توان با قراردادن آب در مسیر جریان هوا یا مرطوب کردن کف انبار، رطوبت را تولید کرد.

مناسبترین دما برای نگهداری سیب­زمینی 3 تا 4.5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 درصد است. چنانچه این شرایط در انبارهای مجهز به دستگاه تهویه مورد بحث میسر نباشد می­توان با استفاده از مواد جلوگیری کننده از تولید جوانه و ایجاد دمای تقریبا 10 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی کافی سیب­زمینی را برای مدت 6-3 ماه نگهداری کرد.

چنانچه سیب زمینی برای فرایند و تولید چیپس انبار شود بهتر است آن را در دمای بین 9 تا 15 درجه سانتیگراد نگهداری کرد. زیرا سیب زمینی در دماهای پایین مقدار زیادتری قند در خود تولید می کند، این قند در موقع فرایند حرارتی سیب زمینی در دماهای بالا، رنگهای قهوه ای تولید می کند و باعث نامرغوب شدن محصول می گردد.

سیب زمینی اغلب در دماهای بالا و به ندرت در دمای بین 3 تا 4.5 درجه سانتیگراد جوانه می­زند مگر اینکه محصول بیش از 8 ماه نگهداری شود. جوانه زدن در حالتهای حاد، سیب زمینی را کاملا چروکیده کرده و مشکلات زیادی در درجه بندی و عملیات تبدیل آن ایجاد می­کند.

برای جلوگیری از جوانه زدن سیب زمینی می­توان از ترکیباتی نظیر 3-کلروایزوپروپیلN  -فنیل کاربومات، الکل آمیل و نونیل، مالئیک هیدرازید، 2356تتراکلرونیتروبنزن، متیل استر نفتالین استیک اسید، استفاده کرد. ترکیبات TCNB  ، MENA   و CIPC   این عیب را دارند که از تولید اپیدرم روی سطوح صدمه دیده جلوگیری می کنند، لذا در صورت نیاز به استفاده از آنها باید این کار را بعد از التیام بخشیدن سطوح صدمه دیده انجام داد. در غیر این صورت میزان فساد افزایش خواهد یافت.

مالئیک هیدرازید با مواد دیگر جلوگیری کننده از تولید جوانه این تفاوت را دارد که باعث کاهش میزان تنفس محصول نیز می شود. این ترکیب جهت جلوگیری از جوانه زدن پیاز در حین انبارداری نیز به کار برده می شود و می تواند قبل از برداشت سیب زمینی یا پیاز که برای انبار شدن در نظر گرفته شده اند مورد استفاده قرار گیرد. در این مورد ترکیب آمین دار این ماده را به مقدار 800 لیتر محلول 0.8 درصد آن در هکتار، 2 تا 4 هفته قبل از برداشت، مانند عمل سمپاشی در مزرعه، به کار می برند.

ترکیب CIPC   معمولا به صورت گاز در انبار سیب زمینی مورد استفاده قرار می گیرد. مقدار مصرف آن تقریبا 1 لیتر در 35 مترمکعب انبار سیب زمینی است. در این مورد جریان داشتن هوا جهت پخش یکنواخت گاز کاملا ضروری است. در بعضی موارد، از محلول 0.05 در هزار CIPC   جهت آغشته کردن سیب زمینی می توان استفاده کرد.

 

انبار کردن پیاز

پیاز برداشت شده در پائیز را پس از انجام عملیات اولیه روی محصول، می توان در انبارهای مجهز به دستگاه های تهویه ای که هوای طبیعی را به جریان می اندازد انبار کرد. برای نگهداری این محصول باید به طریقی از مقدار رطوبت آن کاسته شود (مثلا بین 3 تا 5 درصد)؛ در این حالت پوسته خارجی آن باید شکننده و محل اتصال ریشه به پیاز کاملا خشک شده باشد. این کار غالبا در خلال یکی دو هفته اول در انبار مجهز به دستگاه تهویه انجام می شود. در این مورد ممکن است با استفاده از هوای گرم به هنگام روز یا با استفاده از گرمای مصنوعی (24 تا 28 درجه سانتیگراد) این کار را انجام داد. پس از انجام این عملیات پیاز برای انبار کردن آماده است.

شرایط نگهداری پیاز کمی مشکلتر از سیب­زمینی است. دمای مناسب برای نگهداری پیاز صفر درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بین %70-65 است. این شرایط برای ازدیاد عمر پیاز کاملا ضروری است و لذا باید به آن توجه کرد.

ایجاد دمای مناسب در مناطقی که دارای شبهای سرد هستند امکانپذیر است ولی ایجاد رطوبت نسبی بین 65 تا 70 در دمای صفر درجه سانتیگراد چندان آسان نیست؛ در صورت بالا بودن رطوبت نسبی در داخل انبار می توان به طرق زیر آن را پائین آورد:

1.      چنانچه رطوبت خارج از انبار پائین تر از رطوبت نسبی داخل انبار باشد و دما در هر دو یکی باشد می توان با وارد کردن هوای خارج مقدار رطوبت نسبی داخل انبار را پائین آورد.

2.      در صورتی که رطوبت نسبی هوای بیرون مساوی رطوبت نسبی داخل انبار باشد ولی دمای بیرون پائینتر باشد، با وارد کردن مقداری از هوای خارج می توان رطوبت نسبی داخل انبار را کاهش داد.

3.      با استفاده از مواد جاذب الرطوبه در داخل انبار می توان تا حد مناسب رطوبت نسبی را تقلیل داد.

چنانچه رطوبت داخل انبار از حد کافی پائینتر باشد می توان به طرق زیر آن را تا حدی بالا برد:

1.      وارد کردن هوای هم درجه با رطوبت زیاد.

2.      وارد کردن هوای گرمتر با رطوبت نسبی یکسان.

3.      اضافه کردن رطوبت به طریقی که در مورد سیب زمینی گفته شد.

برای جلوگیری از جوانه زدن پیاز در هنگان نگهداری می توان از ترکیب مالئیک هیدرازید به همان ترتیبی که برای سیب زمینی گفته شد، استفاده کرد.

 

علاوه بر روش های ذکر شده در بالا، می توان از تشعشع نیز جهت جلوگیری از جوانه زدن ریشه محصولات و افزایش دوره ماندگاری محصولات فساد پذیر استفاده کرد که معمولا از دوزهای 0.15-0.05 کیلوگری برای جلوگیری از جوانه زدن محصولاتی مانند سیب زمینی، پیاز، سیر و ... استفاده می شود.

 

منابع

 

1.     فرجی هارمی، رستم. (1374) میوه و سبزی و تکنولوژی نگهداری و تبدیل آنها. مرکز نشر دانشگاهی، تهران.

 

2.     Anonymous, (1999), Facts about food irradiation, Food and Environmental Protection Section, Joint FAO/IAEA Division of Nuclear Techniques in Food and Agriculture, International Atomic Energy Agency.

 

  
یک شنبه 17 فروردین 1393
 سجاد قادری

روش هاي نگه داري سيب زميني نظر به اين كه هدف اصلي در نگه داري سيب زميني جلوگيري از انجماد، فساد و جوانه زدن آن است لذا عموما روش هاي مختلفي براي افزايش زمان ماندگاري سيب زميني مورد استفاده قرار مي گيرند كه عبارت اند از: 1- استفاده از روش هاي سنتي و انبارهاي معمولي. 2- استفاده از مواد شيميايي؛ قبل از برداشت سيب زميني با پاشيدن الكل ماليك يا هيدرازين ماليك روي بوته ها مي توان از جوانه زدن جلوگيري كرد. البته اين روش نگه داري از سال 1948 ميلادي منسوخ شده است، زيرا هيدرازين ماليك در انسان حساسيت ايجاد مي كند. 3-نگه داري سيب زميني در انبارهاي مجهز به سيستم كنترل اتمسفر 4- استفاده از اشعه گاما 5-استفاده از روش فيزيكي؛ خشك كردن سيب زميني به صورت پودر سيب زميني . 1-روش استفاده از انبارهاي سنتي به طور كلي از چهار نوع انبار مختلف خانگي، نيمه زيرزميني و مخروطي شكل( حفره اي) به شرح زير استفاده مي شود. الف. انبارهاي خانگي براي نگه داري سيب زميني در خانه ها بهتر است آن را در حجم كم در جعبه هاي چوبي كه از كف زمين انبار به اندازه 40 سانتي متر بالاتر است قرارداد. در انبارهاي خانگي هواي متعادل بايد 4+ درجه سانتي گراد باشد در غير اين صورت سيب زميني شروع به جوانه زدن مي كند و در آن سولانين به وجود مي آيد كه براي انسان سمي است. ب. انبار كردن سيب زميني در سيلو روستايي از انبار كردن به روش سنتي براي نگه داري سيب زميني در روستاهاي كشور استفاده مي كنند. سيلوي سيب زميني را در زمين هاي خشك ومحفوظ از باد ايجاد مي كنند بدين ترتيب كه زمين سيلو را به عرض 1 متر و به عمق 25 سانتي متر و طول متناسب با برداشت محصول در نظر مي گيرند، ابتدا محل سيلو را با يك لايه نازك 2 سانتي متري از جنس كاه يا پوشال مي پوشانند. سپس سيب زميني ها را به ارتفاع 75 سانتي متر روي هم مي ريزند طوري كه سيب زميني هاي آسيب نبينند و روي آن را اول يك لايه 25 سانتي متر از كاه و سپس با همين ضخامت از خاك مي پوشانند و در قسمت بالاي سيلو راهي به منظور تهويه در نظر گرفته مي شود. تعداد روزنه ها را برحسب طول سيلو و به طور متوسط در هر 2 متر كي هواكش د رنظر مي گيرند. براي جلوگيري از سرماي شديد زمستان و نفوذ باران به داخل سيلوها سوراخ هواكش را مسدود مي كنند هر ماه يك بارسيب زميني هاي انبار شده را از نظر محصولات آفت ديده و فاسد كنترل مي كنند. 2- روش استفاده از مواد شيميايي استفاده از مواد شيميايي چندان متداول در روش نگه داري سيب زميني نيست. 3- نگه داري سيب زميني در انبارهاي مجهز به سيستم كنترل اتمسفر در نگه داري سيب زميني در سرد خانه هاي بالاي صفر بايد به نكاتي توجه شود كه عبارت اند از: الف. از يخ زدن و منجمد شدن سيب زميني جلوگيري شود( ساختمان انبار بايد عايق بندي و ايزوترم باشد). ب. از كاهش وزن سيب زميني كه بستگي به تعرق و تنفس آن دارد، حداكثر جلوگيري شود. بهترين درجه حرارت براي نگه داري سيب زميني در انبار 4+ درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي 95 درصد است. ج. از سبز شدن سيب زميني جلوگيري شود. د. از هرگونه عملياتي كه باعث تسريع و افزايش رشد و نمو بايد جلوگيري شود. شرايط انباركردن سيب زميني در سردخانه بالاي صفر به قرار زير است: 1- درجه حرارت انبار4+ درجه سانتي گراد باشد. 2- رطوبت نسبي آن حدود 95 درصد باشد. 3- انبار بايد به اندازه كافي تاريك باشد. 4- جريان هوا در داخل انبار مناسب باشد. 5- از جعبه هاي چوبي به حجم يك متر مكعب استفاده شود و از سطح زمين نيز به اندازه 40 سانتي متر فاصله داشته باشد و جعبه ها بايد طوري درست شده باشند كه چرخش هوا در آن انجام گيرد. هواي داخل انبار به خصوص هواي اطراف غده هاي سيب زميني بايد 70 بار در ساعت تعويض شود. نظر به اين كه هرمتر مكعب سيب زميني داراي وزن تقريبي معادل 65 كيلوگرم مي باشد مي توان مقدار حجم لازم را براي مقادير معين محاسبه كرد. 4- استفاده از اشعه گاما استفاده از اشعه گاما به منظور جلو گيري از جوانه زدن سيب زميني و در نتيجه افزايش ماندگاري آن است. در اين عمل چشم ههاي سيب زميني ( كه جوانه زدن از آن ها سرچشمه مي گيرد) در معرض دوز مناسب اشعه گاما(‌كه از يك منبع كبالت 60 خارج مي شود) قرارداده مي شود. ( در اين جا مسئله مهم آن است كه بدانيم سيب زميني مستقيما با يك ماده راديو اكتيو در تماس نيست و مي توانيد به سهولت در محفظه تابش و در اطراف منيع كبالت جابجا شود) اشعه گاما از چشم هاي سيب زميني نفوذ و عبور كرده و با تأثير بر روي سلول هاي حساس رويشي( مريستم) باعث جلوگيري از جوانه زدن آن مي شود به عنوان مثال سلول هاي رويشي بعد از اين كه در معرض ميزان مناسبي از تابش اشعه گاما قرار مي گيرند، ديگر قادر به تقسيم و تكثير نيستند. البته دراين روش نگه داري سيب زميني بايد تحقيقات زيادي انجام گيرد به ويژه لازم است تأثير منفي سيب زميني اشعه داده شده بر روي متابوليسم انسان و اثرات ناشي از آن مطالعه شود. سيب زميني پخته شده يا كباب شده با پوست، بيش ترين ويتامين ها را دارا است. سيب زميني غني از بتاكاروتن بوده و وقتي پخته مي شود به آساني جذب مي شود .  

اعمال CIPC و شش ماه افزایش طول ماندگاری سیب زمینی 

با اعمال CIPC بر روی غده های سیب زمینی، ضمن بالا بردن کفیت انبار داری، کاهش ضایعات پوستی و افت وزن، اینکار دوره خواب غده های سیب زمینی را به مدت شش ماه ارتقاء می بخشد. 
از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان در جلسه شورای مدیران سازمان با اشاره به اینکه ذخیره مواد غذایی اساسی و پایه چون غلات، حبوبات و انواع غده ها و ریشه های خوراکی نظیر سیب زمینی و پیاز همواره بر نگهداری مواد و محصولات دیگر اولویت داشته و از اهمیت خاصی برخوردار بوده است گفت: هرچند که افزایش سطح زیر کشت محصولات زراعی و ارتقاء عملکرد با بکارگیری شیوه های مدرن علمی و فنی باعث تولید بیشتر در سطح جهان شده است، متاسفانه به علت عدم توجه به مسایل فنی و تکنولوژی محصولات کشاورزی تولید شده به علل مختلف، کاهش شدید کمی و کیفی داشته و طبق آمار
 F.A.O سالیانه حدود 5/41 درصد محصولات اساسی کشاورزی در کشورهای توسعه نیافته در اثر آفات، بیماریها و علفهای هرز در مزارع و انبارها از بین می رود که از این میزان حدود 13 درصد خسارت مربوط به آفات، 9/12 درصد مربوط به بیماریها و 6/15 درصد مربوط به علفهای هرز بوده است.
ایوب ایرانی فام با اشاره به اینکه در محصولات غده ای مثل سیب زمینی علاوه بر خسارات آفات و بیماریها، خسارت نامرئی ناشی از افت وزنی غده ها در انبار نیز وجود دارد ادامه داد: طبق برآوردهای موجود، نزدیک به 30 درصد فراورده های کشاورزی توسط عوامل فوق الذکر در مراحل کاشت تا برداشت و انبارداری از بین می رود که حدود پنج تا 12 درصد آن مربوط به ضایعات انباری است که می توان با استفاده از
 CIPC ضایعات را به حداقل ممکن رساند.
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از موارد نه تنها مقدار کمی ضایعات مواد غذایی در مراحل ذخیره سازی فراوری از درصد فوق بسیار فراتر می رود، بلکه زیان کیفی وارده به محصول نیز به دلیل عدم وجود سیستم مناسب برای نگهداری و عمل آوری مناسب بسیار سنگین بوده و بعضا باعث می شود که تمامی محصول غیر قابل مصرف شود، افزود: حال اگر زیان کمی وارده بر سیب زمینی را در شرایط ذخیره سازی و فراوری موجود حداقل 20 درصد فرض کنیم با احتساب حداقل چهار میلیون تن محصول سالانه، حدود 800 هزارتن ضایعات و کاهش محصول در انبارها خواهد بود. در حالی که با استفاده از
 CIPC با ارزانترین و آسانترین راه از ضایعات فوق و ضرر اقتصادی بزرگی پیشگیری خواهد شد.
ایرانی فام با اشاره به اینکه در شرایط آب و هوایی ایران فصل کاشت و برداشت سیب زمینی نسبتا کوتاه بوده و محصولات به دست آمده با اختلاف زمانی حدود دو تا سه ماه در اکثر مناطق برداشت می شود، خاطرنشان کرد: از آنجا که این محصولات باید کل جمعیت کشور را در تمام طول سال تغذیه کند، لذا انجام فرآیندهای صحیح ذخیره سازی اهمیت حیاتی می یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان با بیان اینکه انبارداری تنها به حفظ کیفیت محصول کمک می کند و نه به بهبود آن افزود: غده سیب زمینی یک بافت زنده است که جهت نگهداری صحیح در انبار و حفظ پروسه حیات آن نیازمند شرایط ویژه انبارداری است، بدیهی است که
CIPC در این مورد نقش مهمی را ایفا نموده و با استفاده از این ماده دوره خواب غده های سیب زمینی به شش ماه افزایش یافته و با بالاترین کیفیت از سیب زمینیها محافظت خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در کشورمان کشاورزان با اینکه هزینه هنگفتی برای تولید سیب زمینی می کنند، هیچ هزینه ای برای نگهداری بهینه سیب زمینی نمی کنند ادامه داد: در حالی که با استفاده از ماده
 CIPC، با کمترین هزینه دوره خواب غده ها را به مدت شش ماه ارتقاء داده و ضایعات پوستی و افت وزن را به حداقل می رسانند.
ایرانی فام مهمترین نارساییهای سیب زمینی طی دوره انبارداری را خالهای سیاه داخلی، کبودی در اثر فشار، یخ زدگی، سیاه شدن داخلی و جوانه زدن دانسته و افزود: سیاه شدن داخلی به سبب دمای بالای انبار و کمبود اکسیژن بوده و دمای کمتر از
 3 سبب قهوه ای شدن سیب زمینی می شود و در این راستا دو شیوه متداول و سنتی انبارداری سیب زمینی در اروپا clamp و pail هستند، هرچند شیوه انبارداری سردخانه ای بهترین نتیجه را دربردارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان با اشاره به اینکه سازمان جهاد کشاورزی استان جهت بالابردن ماندگاری محصولات کشاورزی همچون سیب زمینی و پیاز برنامه های جامعی در پیش گرفته است افزود: کارشناسان این سازمان در مراکز ترویج آماده اند اطلاعات لازم جهت نگهداری اصولی از محصولات کشاورزی تولید شده را در اختیار کشاورزان قرار دهند.
منبع : ایانا

یک روش تجربی برای افزایش عمر پیازها این است که چنانچه اگر پیازها را در جوراب زنانه نگهداری کنید، عمر آن‌ها به ۸ ماه می‌رسد. باید بین هر پیاز گرده بزنید و جوراب را آویزان کنید. حتی می‌توانید برای تزیین خانه استفاده کنید.

 

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)افزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایه