English / Persian
امروز سه شنبه 2 آبان 1396
چگونگی تعیین نقطه ی EP در بسته بندی مواد غذایی و کاربرد آن
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
کانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانفودصنعتکانال تلگرامی باشگاه فرمولاسیون مواد غذایی ایرانماشین الات بسته بندی حبوبات و خشکبار

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

جمعه 4 دی 1394
 عبدالفتاح حسینی

غلظتی از اکسیژن که مرز بین تنفس هوازی و بی هوازی را مشخص میکند بنام نقطه EP معروف است چونکه این غلظت از اکسیژن موجب توقف تولید اتانول میگردد 

زیرا اکسیژن سوبسترای اکسیدازهایی چون سیتوکروم اکسیداز  p540 ،اسکوربیک اسید اکسیداز،امینو اسید اکسیداز و ... میباشد.از این رو کاهش غلظت اکسیژن با کاهش فعالیت این انزیم ها سبب تغییر متابولیسم محصول خواهد شد.

 

کاربرد : برای  تنظیم نمودن اتمسفر بسته بندی بکار میرودبه نحوی که  اتمسفر متعادل شده در داخل بسته از نظر نرخ نفوذ پذیری برای اکسیژن و دی اکسید کربن با نرخ تنفس فرآورده تازه بسته بندی شده هم خوانی داشته باشد.

  
یک شنبه 19 مهر 1394
 فروغ السادات طبیب لقمانی

تکنیک (MAP    ) غالبا با تغییر اتمسفر موجود در بسته بندی به منظور گسترش عمر نگه داری مواد غذایی به کار می رود. از میان کاربرد روش های (MAP )، (EMAP) یا همان (EP) مطرح شده در سوال تکنیکی است که خصوصا برای طولانی نمودن عمر ماندگاری فرآورده های تازه استفاده می شود.این کار از طریق بهینه سازی متعادل شده ماده بسته بندی صورت می گیرد. در مجموع بایستی  بهینه غلظت گازهای کالیبره شده از اکسیژن و دی اکسید کربن در بسته حاصل شود.

غلظت های اندک اکسیژن و غلظت های قابل توجه بالای دی اکسیدکربن، در محصولات تازه واکنش های اکسیداسیون را به تعویق انداخته یا کند می نماید. این واکنشها مسئول کاهش کیفیت پارامترهای عطری و طعمی هستند.

(EP)تنفس طبیعی میوه ها و سبزی ها برای تنظیم نمودن اتمسفر بسته بندی انجام می دهد. به نحوی که یک اتمسفر متعادل شده زمانی در داخل بسته مستقر می شود که نرخ نفوذپذیری فیلم بسته بندی برای اکسیژن و دی اکسید کربن با نرخ تنفس فرآورده تازه بسته بندی شده هم خوانی داشته باشد. مثال هایی از فیلم های مناسب (MAP) برای سبزیجات و میوه جات دراین مورد شامل فیلم با منافذ میکرو ازLDPE/OPPاست.

در(EMAP) بایستی  حالت تعادل از طریق ایجاد قابلیت نفوذپذیری اصلاح شده فیلم بسته بندی گسترش پیدا کند. نفوذپذیری بسته ممکن است  از طریق سوراخ های بسیار ریزی به منظور دستیابی به یک اتمسفر متعادل و کالیبره شده در داخل بسته حاصل شود.

رسیدن غلظت گازهای موجود در فضای بالای بسته به حالت تعادل،  به مقدار و سرعت تنفس بافت گیاهی زنده، ناحیه سطحی، نرخ انتقال گاز، فیلم بسته بندی، حجم بسته بندی، وزن پرشده و نور بستگی دارد. غلظت های تعادلی برای حفظ کیفیت محصول بسیار بحرانی هستند. چرا که در معرض قرارگیری فرآورده تازه با دی اکسید کربن ممکن است موجب آسیب فیزیولوژیکی و در معرض قرار گیری با مقادیر خیلی پایین اکسیژن ممکن است تنفس بی هوازی و گسترش بدطعمی ایجاد نماید. به طور معمول بهینه EMAP))3-10% اکسیژن و 3-10% دی اکسیدکربن به طور کاملا آشکاری ماندگاری میوه و سبزی ها را افزایش می دهد.

  
پنج شنبه 11 دی 1393
 محمد مالکی آیسک

به طور کلی این یک نقطه مرزی است که مشخص کننده نوع تنفس است که آیا هوازی است و یا بی هوازی و بعد از عبور از مرحله هوازی بسته وارد مرحله بی هوازی شده و تولید اتیلن شروع می شود

براي تازه ماندن محصول و افزايش طول عمر نگه داري و اطمينان از ايمن بودن محصولات دو فاکتور مهم وجود دارند ؛
    ۱- درجه حرارت 
    ۲ - استفاده از MAP  
که بايد از هر دو آن ها به صورت توام استفاده کرد . کاهش دما و استفاده از بسته بندي تحت اتمسفر تغييير يافته باعث کند شدن متابوليسم ورسيدن محصولات است بنابراين مدت زمان بيشتري محصولات تازه مي مانند. بافت محصولات تازه زنده است بنابراين تنفس مي کند واز اکسيژن اتمسفري استفاده مي کند . بايد توجه کرد که ميوهاي مختلف وسبزي جات
 
سرعت تنفسي منفاوتي دارند. برخي سرعت تنفسي بالاتري دارند مانند ( قارچ و بروکسلي ) که احتمال فساد پذيري بيشتري دارند ولي محصولاتي که سرعت تنفس پايين تري دارند کمتر فساد پذيرند ( مانند پياز وسيب زميني .

در ميوه هاوسبزي هاي خرد شده سرعت تنفس بالاتر است زيرا سطح آن ها افزايش پيدا مي کند در نتيجه بعد از خرد کردن اکسيژن با سرعت بيشتري به سلول هاي داخلي نفوذ مي کند . همچنين تنفس در سلول هاي صدمه ديده بيشتر است. بهترين کار براي کاهش متابوليسم و حفظ ذخيره کر بو هيدراتي و رطوبت کاهش دما است . معمولا بهترين کيفيت براي محصولات در دماي نزديک
۰ درجه به دست مي آيد مگر محصولات مناطق حاره که معمولا در ۱۰ تا ۱۳ درجه نگه داري مي شوند. 

استفاده از
MAP مي تواند باعث کاهش ، تنفس ، از دست رفتن رطوبت ، قهوه اي شدن ، فاسد شدن وحساسيت به اتيلن شود . 



 

  
پنج شنبه 11 دی 1393
 محمد هادیان

اثرات هوای اصلاح شده بر متابولیسم محصولات کشاورزی کاهش شدت تنفس،مصرف مواد،تولید دی اکسید کربن،مصرف اکسیژن و تولید حرارت است. در نتیجه این تغییرات که محصول برای مدت طولانی تری نگهداری میشود.کاهش سرعت تنفس به گونه محصول و گازهای درون بسته وابسته است.اگر غلظتO2 از 2-3% کمتر شود متابولیسم بی هوازی رخ داده و کیفیت محصول کاهش خواهد یافت.سطح بحرانی اکسیژن به گونه،واریته،دما و زمان نگهداری بستگی دارد.اکسیژن سوبسترای اکسیدازهایی چون سیتوکروم اکسیداز  p540،اسکوربیک اسید اکسیداز،امینو اسید اکسیداز و ... میباشد.از این رو کاهش غلظت اکسیژن با کاهش فعالیت این انزیم ها سبب تغییر متابولیسم محصول خواهد شد.غلظتی از اکسیژن که مرز بین تنفس هوازی و بی هوازی را مشخص میکند را به نقطه EP معروف است. و چنین بیان میشود:غلظتی از اکسیژن که موجب توقف تولید اتانول میگردد.

چون الکل ماده ای است که در هنگام تنفس بی هوازی میوه تولید میگردد.از شاخص دیگری تحت عنوانACP(Anaerobic  compensation point) استفاده میشود که بین صورت تعریف میشود:غلظتی از اکسیژن که در آن میزان CO2 در حداقل باشد.

همچنین غلظت CO2 بیش از 20% بر روی سرعت تنفس اثر منفی دارد و بسته به نوع مواد گیاهی و غلظت اکسیژن ممکن است تنفس بی هوازی تحریک شود.اثر باز دارندگی CO2 بر روی سرعت تنفس کاملا مشخص نیست چون غلظت بالای CO2 (60%)+20%O2+20%N2 بسته به نوع محصول و مرحله رشد اثرات متفاوتی خواهد داشت. در بعضی محصولات اندازه گیری جذب اکسیژن مشخص شد سرعت تنفس کاهش میابد و محصولاتی مانند اسفناج و کدو تغییر محسوسی رخ نمیدهد.

 

  
پنج شنبه 11 دی 1393
 مریم ترابیان کاخکی

 

extinction point :(EP)     : غلظتی از اکسیژن که مرز بین تنفس هوازی و بی‌هوازی را مشخص می‌کند را به نام نقطه EP     معروف است 

در بسته بندی های MAP      اثرات هوای اصلاح شده بر متابولیسم محصولات کشاورزی کاهش شدت تنفس،مصرف مواد،تولید دی‌اکسید کربن ،مصرف اکسیژن و تولید حرارات است . در نتیجه این تغییرات که محصول برای مدت طولانی‌تری نگه داشته می‌شود. معمولا غلظت اکسیژن در بسته بسیار پایین نگه داشته میشود (1-5%) تا میزان تنفس میوه ها و سبزیجات را کاهش دهد. کاهش میزان تنفس با محدود کردن حضور اکسیژن، مدت زمان ماندگاری میوه ها و سبزیجات را بوسیله تاخیر در فساد اکسیداتیو افزایش می دهد.از طرف دیگر غلظت های پایین تر از8% اکسیژن  موجب کاهش تولید گاز اتیلن در محصول شده که یکی از مولفه های کلیدی در فرآیند رسیدن میوه ها می باشد .در غلظت های بسیار پایین اکسیژن (کمتر از 1%)تنفس غیرهوازی اتفاق می افتد که  میتواند منجر به تخریب بافت و ایجاد عطر و بوی نامناسب نماید و همچنین احتمال رشد میکروارگانیسم های بیماری زایی همچون کلستردیوم بوتولینوم وجود دارد.بنابراین سطح مناسب و پیشنهادی گاز اکسیژن در بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده برای میوه ها و سبزیجات چه لحاظ ایمنی و چه از لحاظ کیفی بین  از  5%در 1 %است، اگر چه در واقعیت سطح اکسیژن به کمتر از 1% میرسد . کاهش سرعت تنفس به گونه محصول و گازهای درون بسته وابسته است. اگر غلظت O2 از3-2 درصد کمتر شود متابولیسم بی‌هوازی رخ داده و کیفیت محصول کاهش خواهد یافت .

سطح بحرانی اکسیژن به گونه،واریته ،دما و زمان نگه داری بستگی دارد.اکسیژن نه فقط سوبسترای اکسیدازهایی چون سیتوکرم اکسیداز P450 ،اسید آسکوربیک اسید اکسیداز ،آمینواسیداکسیداز و … نیز می‌باشد . از این رو کاهش غلظت اکسیژن با کاهش فعالیت این آنزیمها سبب تغییر متابولیسم محصول خواهد شد . غلظتی از اکسیژن که مرز بین تنفس هوازی و بی‌هوازی را مشخص می‌کند را به نام نقطه EP معروف است و چنین بیان می‌گردد: غلظتی از اکسیژن که موجب توقف تولید اتانول می‌گردد.چون الکل ماده ای است که در هنگام تنفس بی‌هوازی میوه تولید می‌گردد از شاخص دیگری تحت عنوان   ACP(Anaerobic Compensation Point)   استفاده می‌شود که به صورت زیر تعریف می‌شود. غلظتی از اکسیژن که در آن میزان CO2  در حداقل باشد پس با تعیین ACP می توان نقطه EP را تعیین نمود. 

روشهای قدیمی محاسبه  Anaerobic Compensation Point بر مبنی نگهداری ماده غذایی تحت غلظت های مختلف O2 است. اما یک روش جدید اندازه گیری سریع Anaerobic Compensation Point به این صورت است که :

میزان تولید CO2 از بافت گیاهی که در معرض کاهش سریع O2 از طریق وارد کردن جریان N2 به داخل بطری محلول قرار دارد، تعیین میشود.کاهش سریع اکسیژن ایجاد یکسری اطلاعات غیر طبیعی می کند بخاطر اینکه مدت زمان مناسب برای پاسخ بافت به تغییرات غلظت اکسیژن لازم است. ACP  به راحتی از طریق رسم نمودار تولید CO2 در مقابل غلظت اکسیژن تعیین می گردد.از این طریق میتوان آنرا  آسانی تعیین نمود. 

منابع:

http://hortsci.ashspublications.org/content/25/4/480.short /Copyright © 2014 by the American Society for Horticultural Science 

 

بسته بندی مواد غذایی با اتمسفر تغییر یافته / اورای کول ، استایلز/ ترجمه بهجت تاج‌ الدین / سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

 

مجموعه مقالات هشتمین کنگره ملی صنایع غذایی ایران، مقاله بسته بندی با هوای اصلاح شده برای میوه ها و سبزیجات تازه / دکتر سید علی مرتضوی، مهندس مسعود شفافی  زنووزیان/ دفتر صنایع کشاورزی –معاونت فنی و تکنولوژیکی

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)افزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایه