English / Persian
امروز شنبه 30 دی 1396
لطفا درباره ی علائمی که روی بسته های صنایع و مواد غذایی دیده میشود اطلاعاتی ارائه دهید. با تشکر
شهرک فناوری
گروه کارخانجات پارت لاستیک
دپارتمان طراحی گرافیک کلینیک بسته بندیکانال تلگرام کلینیک تخصصی بسته بندی مواد غذایی ایرانافزایش ماندگاری محصولات غذایی - فیلم های پلاستیکی چندلایهفودصنعت

آمار بازدیدکنندگان

کاربر گرامی :  شما می توانید سئوالات مورد نظر خود را در زمینه های متنوع بسته بندی ازطریق منوی تماس یا ما به این

 کلینیک منعکس و پاسخ های متعدد در خصوص سئوال مطروحه را از طریق همین سایت مشاهده فرمائید

دوشنبه 23 آذر 1394
 فرهاد آرازش

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟

بهتر است با دقت بیشتری به بسته بندی محصولاتی که خریداری می کنیم، نگاه کنیم. و با تشخیص این نشان ها در بازیافت آنها، بهتر عمل کرده و گامی در حفظ منابع طبیعی زمین برداریم . از طرف دیگربا تشخیص این نشان ها در هنگام خرید، آنهایی را انتخاب کنیم که دوست دار محیط زیستمان هستند

محصولات، لباس هایشان را بر تن کرده و با ظاهری آراسته خودشان را برای حضور در قفسه ی فروشگاه ها آماده می کنند. بر روی لباسهایشان نشان هایی دارند که طبقه ی خانوادگی؛ محل تولدشان؛ مواد تشکیل دهنده؛ افتخاراتشان و خیلی موارد دیگر را نشان می دهد. حال اینکه این نشان ها به چه دردی می خورد؟

محصولات و بسته بندی ها؛ جهت کاهش اثرات زیست محیطی؛ می توانند بازیافت شده و به مواد سودمند دیگری تبدیل شوند. به طور مثال بطری های آب معدنی و آبمیوه؛ جهت بازیافت؛ ذوب شده و در تولید الیاف مبلمان و یا کیسه های زباله استفاده می شوند.

از آنجایی که روش های بازیافت انواع پلاستیک ها با یکدیگر متفاوت است در نتیجه می بایست نوع پلاستیک به کار رفته در محصولات و یا بسته بندی ها؛ مشخص باشند. در میان نشانه ی بازیافت پلاستیک ؛ کد هایی ثبت می شود که هر کد نوع پلاستیک به کار رفته در آنها را نشان می دهد. در ادامه نشانه ها و کد های بازیافت هفت مورد پلاستیک رایج در محصولات و بسته بندی ها معرفی شده اند.
محیط زیست

PET؛ (Polyethylene terephthalate) PETE پلی اتیلن ترفتالات

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
از این پلاستیک در بسته بندی نوشیدنی هایی چون آب معدنی و آبمیوه ها؛ بسته بندی سالاد؛ لوازم الکترونیکی کوچک استفاده می شود. در میان نشان بازیافت آن؛ کد شماره ی 1 ثبت می شود

 

(High density polyethylene) HDPET پلی اتیلن با دانسیته بالا

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نوع پلاستیک در لوله های آب؛ تجهیزات ورزشی مانند هلاهوپ؛ بطری شیر و برخی از شامپو ها؛ به کار رفته و کد بازیافت آن؛ شماره ی 2 می باشد

 
 
(Polyvinyl chloride) PVCپلی وینیل کلراید

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
بسته بندی های وکیومی محصولات؛ به غیر از مواد غذایی؛ عایق کابل ها و سیم های برق و لوله های سخت آب از این نوع پلاستیک ساخته شده اند. کد شماره ی 3 جهت بازیافت آن ؛ تعیین شده است

 

(Low density polyethylene) LDPE پلی اتیلن با دانسیته پایین

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
از این پلاستیک در کیسه های فریزر؛ کیسه های خرید فروشگاه ها و بطری های نوشیدنی ها استفاده می شود. کد بازیافت آن شماره ی 4 می باشد.

 

(Polypropylene) PPپلی پروپیلن

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
بسته بندی مواد غذایی جهت طبخ در مایکروفر؛ بسته بندی های تیوپی؛ ظروف یکبار مصرف از این نوع پلاستیک ها ساخته می شوند. کد شماره 5؛ جهت بازیافت این نوع پلاستیک تعیین شده است .

 
 
(Polystyrene) Ps

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
از این پلاستیک در بسته بندی تخم مرغ و ظروف یکبار مصرف شفاف؛ استفاده شده است. کد شماره 6 نشان دهنده ی کد بازیافت آن می باشد .

 
 
(Polycarbonate) ABS

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
در تولید شیشه شیر کودکان؛ انواع لنز ها؛ شیشه ی عینک های آفتابی؛ سر پیچ لامپ ها؛ بدنه ی ریموت کنترل ها و به طور کلی وسایل الکترونیکی گرانقیمت خانگی و آشپز خانه؛ از این پلاستیک استفاده می شود. کد شماره 7؛ کد بازیافت این نوع از پلاستیک می باشد .

اما نشان های مهمی که این روز ها محصولات؛ سعی می کنند تا به دست بیاورند؛ نشان سازگاری با محیط زیست است و گرفتن این نشان ها؛ از افتخارات مهم آنها محسوب می شود و برای به دست آوردن این افتخارات با هم رقابت می کنند. حتی برخی از این نشانه ها؛ نوعی شعارهای زیست محیطی را فریاد می زنند.این نشان ها متنوع بوده و هر یک از آنها از طرف انجمن های متفاوت استاندارد؛ ارائه شده اند. در ادامه برخی از آنها معرفی شده اند.

 

Mobius loop

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان بر روی اشیایی که قابل بازیافت هستند؛ می نشیند. بعضی مواقں درصدی (x%) در میان این نشان ثبت می شود که نشان می دهد چند درصد از این محصول؛ قابل بازیافت است.

 

Tidy man

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان به ما یادآوری می کند که می بایست یک شهروند خوب باشیم و این بسته بندی را پس از استفاده؛ در سطل زباله بیندازیم.

 

 
The green dot

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
نقطه ی سبز الزاما به معنی این نیست که بسته بندی قابل بازیافت است. این نشان بر روی بسته بندی هایی که در کشورهای اروپایی تولید شده؛ مشاهده شده و نشان می دهد که بسته بندی محصول و یا خود محصول تا حدی قابل بازیافت است.

 

 
 
Glasses

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
با این نشان این شعار را فریاد می زند: لطفا بطری های شیشه ای را در سطل مخصوص بطری بیاندازید. همین!

 

 
Recyclable aluminum

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان به این معناست که این محصول؛ از آلومینیوم بازیافتی ساخته شده است.

 

 
Recyclable steel

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان بر روی محصولات نشان میدهد که این محصول از استیل بازیافتی ساخته شده است.

 

Waste electronics

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
تجهیزات الکترونیکی و IT ؛ مانند تلفن های همراه؛ معمولا این نشان (تصویر شماره 14) مخصوص را بر سینه دارند. این نشان می گوید که این محصولات را پس از پایان عمر مفیدشان به درون سطل زباله نیانداخته و به مراکز بازیافت تحویل داده شوند تا دوباره به قطعات اصلی شان تفکیک شده و بازیافت شوند.

 

Compostable

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
جوانه (Seedling )، در سازمان تجارت پلاستیک های گیاهی اروپا ثبت شد. این نشان بر روی پلاستیک هایی با قابلیت تبدیل به کود کامپوست نصب می شود.

 

Paper

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان از طرف انجمن بین المللی صنعت کاغذ (National association of paper merchants) جهت بسته بندی ها و کیسه های خرید کاغذی، که از کاغذ ها و مقواهای بازیافتی ساخته شده؛تعیین شده است. در میان آن عددی به درصد مشخص شده که میزان درصد کاغذ یا مقوای بازیافتی به کار رفته در آنها را نشان می دهد.

 

Forest stewardship council (FSC)

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان مخصوص محصولات چوبی می باشد و نشان می دهد چوب به کار رفته در محصول؛ بر اساس استانداردهای جنگلداری تهیه شده است.

 

Carbon Neutral certification
نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان بر روی محصولات و بسته بندی ها مشخص می کند که در فرایند تولید شان؛ ترکیبات کربنی و گازهای گلخانه ای منتشر می شوند.

Global green tag certification
نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان بر روی محصولاتی چسبانده می شود که تولید گاز های گلخانه ای کمتری داشته و در نتیجه با محیط زیست سازگار تر هستند.

 

Green circle

نشانه علائم روی بسته های انواع محصولات چیست؟
این نشان به محصولاتی که با اصول توسعه ی پایدار1 هماهنگی بیشتری دارند؛ داده می شود.

با توجه به موارد گفته شده؛ بهتر است با دقت بیشتری به بسته بندی محصولاتی که خریداری می کنیم؛ نگاه کنیم. با تشخیص این نشان ها در بازیافت آنها؛ بهتر عمل کرده و گامی در حفظ منابع طبیعی زمین برداریم. از طرف دیگر با تشخیص این نشان ها، در هنگام خرید آنهایی را انتخاب کنیم که دوست دار محیط زیستمان هستند.

  
پنج شنبه 19 آذر 1394
 فرهاد آرازش

برطبق استاندارد ملی شماره4470منظور از برچسب،آویز،نقش،علامت،تصویریا هر مطلب توصیفی نوشته شده،چاپ،حک یا چسبانده شده روی ظروف مواد غذایی می باشد.                                              

بر اساس استاندارد فوق برچسب گذاری نباید نادرست،گمراه کننده وفریبنده باشد تا در موردویژگی های آن شبهه ایجاد نشود.                                                                                                                 

آگاهی های زیر باید روی برچسب مواد غذایی از پیش بسته بندی شده نوشته شود ، که بطور کلی وخلاصه شده  شامل:

 1-نام مواد غذایی

2-فهرست مواد متشکله براساس کاهش مقدار وزنی به کار رفته در تولید

3-کمک فرآیند ها و باقیمانده های مواد افزودنی

4-نام ونشانی بسته بندی کننده وبرحسب مورد،وارد کننده،صادر کننده،توزیع کننده ویا فروشنده باید روی برچسب نوشته شود.                                                                                                    

5-کشور مبداُ

6-مشخصات بهر

7-تاریخ گذاری وشرایط نگهداری

8- دستورالعمل مصرف

می باشد.

 

مواد غذایی زیر به عنوان مواد حساسیت زا ی شدید شناخته شده اند وباید روی برچسب در قسمت  مواد متشکله  اعلام شود .

غلات حاوی گلوتن

سخت پوستان و فر آورده های  آن

تخم مرغ و فرآورده های آن

ماهی و فرآورده های آن

بادام زمینی ،دانة سویا و فرآورده آنها

شیر و فرآورده های آن

مغزهای درختی و فرآورده های آن

سولفیت با غلظت 10 میلی گرم بر کیلو گرم و بیشتر

که جهت اطلاع از جزئیات مطالعه استاندارد 4470 را پیشنهاد می کنم .

اما این روزها استفاده از جدول فاکتور های غذاییو ارزش تغذیه ای ،از طرف اداره غذا ودارو نیز اجباری شده که یک امر مهم و امیدوار کننده است  تا مصرف کننده بتواند از روی این جدول بفهمد که این غذا چه مقدار از نیاز غذایی او را تامین  میکند ، کاری که سالهاست در بعضی کشور ها انجام گرفته در بعضی اجباری شده در بعضی کشورها اختیاری است و لی در کشورها یی که اجباری شده در صادرات به اینگونه کشورها داشتن اطلاعات انرژی نیز اجباری است .    

برای درج این اطلاعات  بر روی برچسب  به صورت اساسی باید اقدامات ذیل به ترتیب صورت پذیرد.

 گام اول به دست آوردن میزان مصرفی  آن ماده غذایی ذر یک وعده است که آنرا می توان از جداول موجود در سایت اداره غذا ودارو آمریکا یا سایر مراجع معتبر استخراج کرد و محاسبات را بر اساس آن انجام داد .          

گام دوم آنالیز محصول وبه دست آوردن فاکتورهای موجود در غذا از طریق انجام آزمونهای لازم شامل اندازه گیری چربی کل ،چربی اشباع ،چربی ترانس،کلسترول،کربو هیدرات ، سدیم، فیبر و.... می باشد.

گام سوم محاسبه کالری کل غذا و نوشتن آن در جدول اطلاعات انرژی و گام بعدی  قرار دادن مقادیر آزمایشگاه در فرمول و محاسبه دریافت روزانه بر اساس 2000کالری و به دست آوردن مقادیر ، گرد کردن طبق ضوابط سازمان غذا ودارو ودرج در جدول اطلاعات انرژی در برچسب ماده غذایی

  
یک شنبه 7 دی 1393
 امیرمهدی نباتی

بسته بندی عمل مناسبی برای درج اطلاعات و ارایه اطلاعاتی است که تولید کننده موظف است در اختیار مصرف کننده قرار دهد. از این طریق رعایت قوانین و مقررات صنایع غذایی یاری می گیرند.

ارایه اطلاعات ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم انجام گیرد. درج اطلاعاتی نظیر دستورالعمل مصرف کالا، ترکیبات سازنده و ارزش غذایی آن، تاریخ مصرف، تاریخ انقضاء کالا، به طور مستقیم انجام می شود. در حالی که برخی اطلاعات به طور مستقیم با استفاده از رنگی مشخص در طراحی های بسته به کار رفته و یا علائم اختصاری که به طور بین المللی پذیرفته شده به مصرف کننده منتقل می گردد. به عنوان مثال، رنگ سبز نشان دهنده بی ضرر بودن محصول است. این موضوع ممکن است به منشا طبیعی و یا گیاهی محصول مربوط گردد و یا به فراوری اضافه ای که جهت استخراج برخی ترکیبات مضر در آن محصول به کار رفته مربوط می گردد.

در هر حال مصرف کننده با دیدن رنگ سبز قالب در بسته احساس مطلوبی مربوط به بی ضرر بودن آن خواهد داشت.

برخی رنگ ها به طور بین المللی برای برخی محصولات پذیرفته شده اند. مانند رنگ قهوه ای یا طلایی برای محصولات با منشا قهوه یا کاکائو. از میان علایم بین المللی دو علامت متداول به این شکلند:

                                       

این علامت نماینده قابلیت بازیافت ماده بسته بندی است که در مورد مواد پلیمری استفاده می شود و ممکن است در داخل آن شماره هایی ذکر گردد و آن مربوط به کدگذاری است که از سوی انجمن صنایع پلاستیک به منظور ذکر جنس بسته و ماده بسته بندی تعیین شده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

این علامت به معنای Reuseable می باشد. یعنی ماده بسته بندی به همان شکل موجود مجدداً قابل استفاده است و به طور مشخص در مورد بطری های نوشابه قابل استفاده است.

 

 

  
سه شنبه 17 تیر 1393
 عمادآیدانی

باركد چيست ؟ 

باركد مجموعه اي از خطوط تيره و روشن با عرض هاي متفاوت است كه بر اساس الگوريتمي مشخص براي درج كد روي كالاها به كار مي رود و براي رايانه ها قابل خواندن است . بارکدهای اوليه اطلاعات را در قالب عرض و فاصله خطوط موازی چاپ شده ذخيره می‌کردند. هرکدام از اين خط ها با خصوصيات خاص خودش، حامل يک عدد مي باشد .

Ø      نخستين بار در دهه 70 ميلادي معرفي گرديد .

Ø     در سال 1984 يك فروشگاه زنجيره اي در امريكا اين سيستم را براي تامين كنندگان خود اجبار نمود .

ديتا بار

بسيار مشابه باركد است و تفاوت اصلي آن در حجم بيشتر اطلاعاتي است  كه مي توان با كمك آن در مساحتي كمتر نمايش داد . اين فناوري در ابتدا براي حل دو مشكل ارائه اطلاعاتي همچون تاريخ توليد محصولات غذايي و فضاي اندك روي محصولات دارويي پيشنهاد شد  و امروزه به دليل اين دو ويژگي استفاده از اين فناوري در حال گسترش است .

باركد محصولات،12 رقمي است. البته در برخي از كشورها به دلايل مختلف باركد13 رقمي نيز وجود دارد. سه رقم اول نمايانگر كد كشور(626= كد ايران)،5 رقم بعدي كد شركت سازنده،4 رقم بعدي كد كالاي مربوطه و در نهايت1 رقم آخر كد كنترل توسط رايانه به منظور كنترل صحت كد مورد نظر است. هر يك از اين كدها در بانك اطلاعاتي مربوط، داراي اطلاعات كاملي شامل شرح، مشخصات دقيق و فني، موجودي، اطلاعات ورود و خروج براي استفاده كنندگان ذيربط هستند.

 

 

جانمايي باركدها

يك باركد به سه صورت مي‌تواند در روي يك قلم تجاري يا بسته‌بندي آن قرار گيرد:
1 قسمتي از طراحي برچسب روي كالا باشد؛
2 روي بسته‌بندي كالا باشد؛
3 روي يك برچسب چاپ شده باشد كه روي كالا قرار گيرد.

باركدها ترجيحاً مي‌بايست در قسمت پايين و در پشت بسته‌بندي كالا و بين 8 ميلي‌متر تا 100 ميليمتر از لبه بسته‌بندي قرار گيرد.، باركدها مي‌بايست در يك سطح صاف چاپ گردد و در گوشه‌ها، درزها و چين‌هاي بسته‌بندي قرار نگيرد. همچنين پيشنهاد مي‌شود كه باركدهايي كه روي سطوح انحنادار (بسته‌بندي‌هاي استوانه‌اي شكل) قرار مي‌گيرند به صورت نرده‌باني چاپ شوند .

توجيه اقتصادی استفاده از باركد

ž            کاهش هزينه

ž            کاهش خطا

 

 

 

 

ž            نشانه گذاري

ž           
مواردي كه بايد بر روي هر بسته بندي درج گردند :

ž                نام و نوع فرآورده

ž                نام و نشاني توليد كننده يا علامت تجاري آن

ž                تاريخ توليد ( روز – ماه – سال)

ž                تاريخ انقضاي مصرف  (روز ـ ماه ـ سال)

ž                شماره سري ساخت

ž                مواد خام متشكله مصرفي

ž                وزن خالص برحسب سيستم متريك

         شماره مجوزهاي بهداشتي مربوطه

                 شرايط نگهداري

         ذكر عبارت كشور محل توليد

نشانه گذاري تغذيه اي

Ø     كالري

Ø     پروتئين

Ø     كربوهيدرات

 

Ø     چربي 

  
سه شنبه 17 تیر 1393
 عمادآیدانی

با توجه به اینکه جامعه سالم زیر بنای توسعه هر کشور بوده و یکی از راههای نیل به این هدف برخورداری از تغذیه صحیح می باشد در اختیار قرار دادن اطلاعات لازم در مورد مواد غذایی به افراد جامعه امری ضروری است.با پیشرفت صنایع غذایی ورقابت در ابن زمینه و توجه به سلامتی جامعه برچسب گذاری به عنوان ابزاری مهم جهت اطلاع رسانی به مصرف کنندگان به حساب می آید .

برچسب

برچسب ها تکه ای از کاغذ،پلیمر،فلزو مواد دیگرهستند که به منظور مشخص کردن هویت محصول و پیام های فروش و رساندن اطلاعات لازم که توسط قوانین مواد غذایی برای محصول تدوین شده است به کار برده می شوند.

انواع برچسب

برچسب کاغذی:این برچسب ها انواع مختلفی دارندو از نظر رنگ هم بسیار متنوع اند (گلاسه،نیمه گلاسه،مات) از ویژگی های این برچسب می توان به ارزان بودن، براق بودن و داشتن سطحی صاف چسبدارو مقاوم بودن آن اشاره کرد.

برچسب فلزی :این گونه برچسب ها از نوعی آلیاژ فلز ساخته شده اند و مقاومت زیادی از نظر کشیدگی دارندو در مقابل حرارت و شوینده های قوی مقاوم هستند .

 برچسب پی وی سی :حالت پلاستیکی دارند و دارای مقاومت از نظر کشیدگی می باشند. این گونه برچسب ها در مقابل عوامل محیطی از قبیل باد و باران  و گرمای افتاب مقاوم هستند.

بر چسب پلی پروپیلن :از ویژگی های این نوع برچسب می توان به سفید رنگ بودن ،پلاستیکی بودن  مقاوم بودن در برابر حرارت اشاره کرد 

پلی استر :این نوع بسیار بادوام بوده و در مقابل انواع حلال ها و حرارت  مقاوم هستند

حرارتی :این گونه برچسب ها به صورت حرارتی بوده و بیشتر در بخش پوشاک به کار می روند

اطلاعات برچسب در دو صفحه اصلی نوشته میشوند:

1-صفحه اصلی :بخشی از یک برچسب است که جهت اطلاع رسانی هنگام خرید و مصرف به مصرف کننده نمایش داده می شودو اطلاعات مربوط به نام و نام تجاری محصول ، شماره پروانه ساخت ،شماره نظارت و یا پروانه بهداشتی ورود،تاریخ تولید و انقضا مصرف و سری ساخت در این صفحه به نمایش گذاشته می شود.

2-صفحه اطلاعات: صفحه مربوط به درج سایر عبارات برچسب که باید پس از تایید توسط کارشناسان اداره کل نظارت بر مواد غذایی آشامیدنی، آرایشی بهداشتی و یا معاونت غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور بر روی برپسب درج شود.

درج موارد زیر بر روی کلیه برچسب های مواد غذایی الزامی است:

نام و نام تجاری محصول ،وزن محصول ،تاریخ تولید و انقضا مصرف،شماره پروانه ساخت،سری ساخت،مواد تشکیل دهنده،نام و نام نشانی تولید کننده و بسته ، شرایط نگهداری ،دستور عمل آماده سازی و مصرف، الزامات و توصیه های بهداشتی.

همانطور که گفته شد نام و نام تجاری محصول، وزن محصول،پروانه ساخت، سری ساخت،تاریخ تولید و انقضا بر روی صفحه اصلی و سایر موارد بر روی صفحه اطلاعات آورده میشود.

نام محصول باید به صورت واضح بر روی برچسب آورده شود و چنانکه ماده غذایی فراوری شده باشد باید ذکر شود.وزن بر حسب سیستم متریک ذکر می گردد تا مشتری با مقایسه وزن با قیمت مارک های مختلف یک محصول قدرت انتخاب داشته باشد.

در فراورده غذایی مرکب از دو یا چند ماده متشکله باید آنها را به ترتیب نزولی بر حسب مقدار وزن اعلام کرد.

در صورتی که اجزای تشکیل دهنده حاصل از فرایند های بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک باشد باید مشخص شود.

ذکر نام ترکیبات حساسیت زا به کار رفته در ترکیب فراورده الزامی است.

اگر فراورده برای مصرف گروه سنی و یا گروه خاصی تهیه شده باشد درج آن بر روی برچسب الزامی است.

علاوه بر موارد فوق که ثبت آنها بر روی برچسب الزامی است  ممکن است یکسری اظهارات و ادعاها نیز روی برچسب قید شود.اظهارات به دو دسته توصیفی و اخطاری تقسیم می شوند.

 

اظهارات توصیفی به توصیف حالت یا فراوری انجام شده بر ماده غذایی دلالت دارد و به شرح زیر می باشند:تازه، منجمد شده،سریع منجمد شده،طبیعی ،خشک شده،پرتو دیده،محصولات ارگانیک.

 

برچسب محصولات ارگانیک

به مواد غذایی اطلاق می شود که عاری از هرگونه مواد شیمیایی و مصنوعی از جمله نگهدارنده ها،تقویت کننده ها، آفت کش هاو اشعه های یونیزه کننده باشد .اگر 95 تا 100 درصد از اجزای مواد غذایی از محصولات تایید شده ارگانیک باشدمی توان بر روی برچسب عبارت تهیه شده از مواد ارگانیک را قید کرد و چنانچه محصول از 75 تا 95 درصد مواد ارگانیک تهیه شده باشد عبارت ساخته شده با محصولات ارگانیک را می توان بر روی برچسب قید کرد.

 

اظهارات اخطاری

جملاتی است که بر روی برچسب جهت هشدار به مصرف کننده باید نوشته شود و شامل موارد زیر است.غذاهای فاسد شدنی ، نوشابه های ورزشی و انرژی زا،شیرین کننده مصنوعی ،غلات حجیم شده و تر کیبات حساست زا.

 

برچسب ترکیبات آلرژی زا

به عنوان مثال موارد زیر بیشترین عامل حساسیت زایی را به خود اختصاص می دهند که باید بر روی برچسب قید گردد.شیر و فراورده های آن، تخم مرغ و فراورده های آن ،غلات حاوی گلوتن، ماهی و فراورده های دریایی ، بادام زمینی،مغزهای خوراکی چرب،حبوبات به ویژه دانه سویا و کنجد و سولفیت در غلظت بیش از 10 میلی گرم در کیلوگرم.

برچسب تغذیه ای

مطالب روی این بر چسب باید حاوی اطلاعات مناسبی در مورد مواد مغذی موجود در ماده غذایی باشد که این اطلاعات در جدول حقایق تغذیه ای آورده می شود . مقدار چربی ،کلسترول ،اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب ترانس،کر بوهیدرات،پروتیین،  سدیم ،پتاسیم و ارزش

روزانه آنها در 100 گرم ماده مغذی آورده می شودو بیان کننده آن است که با خوردن 100 گرم ماده غذایی چه مقدار نیاز روزانه خودبه مواد مغذی را دریافت می کنیم.

ادعاها

درج هر گونه ادعای تغذیه ای و یا ادعای خاص در خصوص فراورده و یا مواردی از قبیل گواهی مدیریت ایمنی و مدیریت کیفیت ،ادعای سلامتی بخش ،ادعای بدون مواد نگهدارنده بر روی برچسب مواد غذایی منوط به تایید اداره  کل نظارت بر مواد غذایی آشامیدنی و آرایشی می باشد .

بارکد و فواید آن

بارکد عبارست از انتقال داده ها از طریق امواج نوری .آنها مجموعه ای از خطوط میله ای با عرض های گوناگون پهن و نازک هستند که اندازه هر خط معنا و مفهوم خاصی برای دستگاه بارکد خوان دارد.

بسیاری از برچسب های مواد غذایی بارکد و شماره دارند که قانونا الزامی  نمی باشد و صرفا در قسمت بازرسی فروشگاه جهت کنترل موجودی وخواندن قیمت توسط اسکنر مورد استفاده قرار می گیرد.

فواید

مصون بودن از خطاپذیری به علت کاهش دخالت نیروی انسانی و وارد نشدن دستی اطلاعات

2-دسته بندی دقیق اطلاعات

3-دسترسی آسان به اطلاعات واقعی و حقیقی در جریان روند مدیریت

4-سرعت بالا به همراه صحت 100 درصد

 

 

 

نتیجه گیری

 

برچسب ها تکه ای از کاغذ ،پلیمر ،فلز و مواد دیگر هستند که به یک بسته بندی می چسبند و اطلاعات لازم را در اختیار مشتری می گذارند.درج مواردی بر روی بر چسب اجباری می باشد که شامل نام محصول ،تاریخ تولید و انقضا محصول ،مواد تشکیل دهنده ،توصیه های پزشکی ،شرایط نگهداری و .......   می باشد. درج هر گونه ادعای بر روی برچسب باید با تایید اداره کل نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی می باشد.بر چسب ها هویت یک محصول را مشخص می کنند و اطلاعات درج شده بر روی آن کلمه به کلمه حائز اهمیت می باشد و باید با تایید اداره کل نظارت بر مواد غذایی باشد.   

 

منابع :

.

1-معین افشاری ،مجتبی ،صنعت شیشه در ایران ،نشریه شیمی ، مهندسی شیمی ایران ،سال یازدهم ،شماره 2 ،زمستان 71

2- راهنمای برچسب تغذیه ای "استاندارد ملی ایران به شماره 4469

3- ادعاهای تغذیه ای برچسب گذاری تغذیه ای "استاندارد ملی ایران به شماره 4711

 

 

-4F.A .Pain “Fundamentals of packaging,”institute of packaging 1981.P.20   

-52003 Guide to Food labelig And Advertising Canadian Food Inspection Agancy 2003 .

-6Codex Alimentarious – Food Labelling – Complete Text – Revised 2001

-7Codex Standard For The Labelling Of And Claims For Foods For Special Medical Purposes Codex Stan 180 –1991

 

-8CFSAN/ Office of Nutrition , Labeling and Dietry Supplements . Guidance for industry A Food Labeling

  
پنج شنبه 20 مهر 1391
 فرشته سبزی

با سلام معمولا نوشته هایی که روی بسته بندی موادغذایی درج می شود، شامل اطلاعاتی در مورد نام محصول، آدرس کارخانه، وزن محصول، مواد تشکیل دهنده، تاریخ مصرف، پروانه ساخت، سری ساخت و شرایط نگهداری محصول است که وجود این موارد روی کالا امری ضروری است و درصورت نبودن حتی یکی از این موارد باید به سلامت محصول شک کرده و از خرید آن اجتناب کنیم. معمولاً بسیاری از علائم موجود روی بسته بندی های مواد غذایی ، شرایط نگهداری آنها را توضیح می دهد ؛ مثلاً علامت یک خورشید که روی آن ضربدر کشیده شده یعنی ماده غذایی نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد یا علامت ابر بارانی که روی آن ضربدر زده شده به این معناست که باید ماده غذایی را از رطوبت دور نگه دارید.وجود شکل یک دماسنج که دو دمای بالا و پایین را نشان می دهد به این معناست که ماده غذایی در محیطی گرم تر از دمای حداکثر وسرد تر از دمای حداقل نشان داده شده در شکل قرار گیرد. دسته ای دیگر، علائمی چون علامت استاندارد، علامت سیب سلامت، ایزوها، HACCP، حلال و... هستند. «علامت استاندارد» از نظر لغوی به معنای ایستا و پایدار است و به محصولاتی که حداقل معیارهای لازم از نظر بهداشت، سلامت و کیفیت را داشته باشند ـ نه حداکثر را ـ تعلق می گیرد. وجود این علامت به معنی بهترین نیست. اما در مقایسه، علامت «سیب سلامت» نیز وجود دارد که در سال های اخیر وجود آن را روی برخی موادغذایی می بینیم. این علامت نشان ایمنی و سلامت از طرف وزارت بهداشت است و به محصولاتی که حداکثر ایمنی و سلامت تغذیه ای را داشته باشند، تعلق می گیرد. وجود این علامت روی بسته بندی ماده غذایی نشان دهنده بالاترین سطح کیفیت محصول از نظر وزارت بهداشت در نوع خود است. در واقع وجود این علامت به نوعی، مصرف کننده را تشویق به انتخاب محصول در میان انواع دیگر آن می کند. نداشتن مواد افزودنی شیمیایی، به حداقل رساندن اسیدهای چرب ترانس اشباع، به حداقل رساندن میزان کالری محصول، عاری بودن فرآورده از سموم دفع آفات و داروهای دامپزشکی و ... از جمله ضوابط اعطای سیب سلامت به کارخانجات موادغذایی است. «علامت HACCP» یکی دیگر از این علائم است که کمتر آن را روی بسته بندی موادغذایی می بینیم. اخذ این علامت، مستلزم رعایت و اجرای یک سری شرایط اولویت بندی شده در کارخانه است که می تواند تمام جنبه های شیمیایی، میکروبی و فیزیکی موادغذایی را از ماده اولیه تا محصول نهایی تحت پوشش قرار دهد. در واقع این علامت یک کلمه اختصاری انگلیسی است و به معنای تجزیه و تحلیل مخاطرات و کنترل نقاط بحرانی در حین تولید محصول است. درج این علامت روی محصول تضمین کننده سلامت، بهداشت و ایمنی ماده غذایی بوده و وجود آن، اعتماد به انتخاب محصول را در مصرف کننده افزایش می دهد یعنی آلودگی هایی مثل باکتری های بیماری زا، مواد شیمیایی مضر و یا آلودگی های فیزیکی مثل خرده فلز یا شیشه در محصول وجود ندارد. علامت دیگری که بیشتر از دیگر علائم روی محصولات دیده می شود انواع «ایزوها» چون ایزو ۹۰۰۰ تا ۹۰۰۶، ایزو ۱۴۰۰۰ و ایزو ۲۲۰۰۰ هستند. ایزوها سیستم هایی برای مدیریت و تضمین کیفیت هستند و فقط منحصر به محصولات غذایی نمی شوند. وجود آنها الزاما به معنای بهتر بودن محصول نیست و تنها در میان ایزوها، ایزو ۲۲۰۰۰ نشان دهنده کیفیت، بهداشت و سلامت ماده غذایی است و بقیه ایزوها مربوط به سیستم های مدیریتی، زیست محیطی و بهداشت حرفه ای کارخانه است و ارتباطی با محصول کارخانه ندارد. به عنوان مثال ، استاندارد ایزو 9001 استانداردی عمومی است که در تمامی سازمان ها می توانند گواهی نامه آن را دریافت کنند .جالب است بدانید که در برخی کشـور های اروپایـی ، سوپر مارکـت ، پزشک یا رانـنده تاکسی نیز موفق به اخذ گواهی نامه ایزو 9001 شده اند. ایزو 14000 نیز نوعی سیستم مدیریت محیط زیست است و به کارخانه هایی تعلق می گیرد که برای کمک به پاکیزگی مـحیط زیست تلاش کنـند و داشتن نـشان ایزو 18001 نشانه تامـین بهداشـت حرفه ای اسـت و نشان می دهد که محیط و شرایط کاری برای کارکنان کارخانه مطلوب وبی خطر است . علامت دیگری که امروزه بر روی برخی مواد غذایی دیده می شود آرم حلال می باشد که این علامت همان طور که از نامش بر می آید ، حاکی از حلال بودن محصول است اما این علامت باشکل های مختلف ومتفاوتی روی بسته بندی مواد غذایی دیده می شود . اتاق بازرگانی ،صنایع ومعادن ایران آرم حلال رااعطءمی کند. مرکز تحقیقات واطلاع رسانی اتاق اسلامی در ایران دارای یک نشان ثبت شده برای غذاهای حلال است که به همراه عبارت ICRI(مرکز تحقیقات واطلاع رسانی اتاق اسلامی) روی بعضی از مواد غذایی دیده می شود.

موفق باشید منبع : پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان و روزنامه سلامت

  
چهارشنبه 8 شهریور 1391
 مينا ميري

بالسلام

استانداردهاي ملي ايران به شماره 4468و4469و4470 با مراجعه به سايت سازمان استاندارد ايران به آدرس الكترونيكي زير قابل استفاده مي باشد:

www.isiri.org

  
سه شنبه 3 مرداد 1391
 محمدیان

سلام دوست من. فایلی با عنوان ضوایط برچسب گذاری وزارت بهداشت را دارم، در صورت لزوم می توانید میل بفرستین.

موفق باشین

  
دوشنبه 19 تیر 1391
 الهام زایرزاده

 

دوست عزیز

سئوال شما بسیار کلی مطرح گردیده است. در ارتباط با بسته بندی های مواد غذایی در بازار دنیای امروز، عمدتا با پلاستیک ها سر و کار داریم که این دسته از مواد بسته بندی از نقطه نظر تجزیه پذیری و بازگشت به طبیعت دارای اهمیت می باشند. از این رو کدهایی برای دسته های پرمصرف آنها تعریف شده است تا عمل جداسازی از مبدا و در کارخانه های بازیافتی به سهولت انجام پذیرد. برای اطلاع بیشتر از این کدها می توانید جدول زیر را مرور فرمایید.

 

کد

اسم

کاربرد معمول

بازیابی

توصیه ها

 

پلی اتیلن ترفتالات

PET

بطری های پلاستیکی یکبار مصرف( آب معدنی ، نوشابه های ورزشی و فاقد الکل)

23%

این ضروف یک بار مصرف هستند.

 

پلی اتیلن با دانسیته بالا

HDPE

ظروف عرضه و نگهداری شیر و آبمیوه ها

27%

بی خطر

 

پلی وینیل کلراید

PVC

پوشش دهی گوشت

< 1%

اجتناب نمایید

حاوی اجزا سمی

 

پلی اتیلن با دانسیته پایین

LDPE

پوشش های پلاستیکی مواد غذایی، کیسه های بسته بندی نان

< 1%

بی خطر

پلی پروپیلن

PP

کیسه های بسته بندی چیپس سیب زمینی

3%

بی خطر

پلی استایرن

PS

ظروف بسته بندی اسفنجی، ظروف بسته بندی تخم مرغ

< 1%

اجتناب نمایید

با احتمال نشت استایرن به عنوان عامل سرطانزای انسانی، ایجاد اختلالات هورمونی

دیگر پلی کربنات ها

PC

انواع کاربردها

< 1%

با احتمال نشت بیسفنول A به عنوان مخرب ژنومی

 

 

در صورتی که منظور شما از اطلاعات بر روی بسته بندی های مواد غذایی، اطلاعات مربوط به برچسب های مواد غذایی می باشد می توانید به کتاب:

اصول برچسب زني مواد غذائي،  مولفین : دکتر ناصر صداقت , مهندس الهام زائر زاده و مهندس مرضیه معین فرد

مراجعه فرمایید و اطلاعات کامل مربوط به برچسب های غذایی را دریافت نمایید.

 

 

 

  

جستجوی پیشرفته

کتب و مقالات علمی
صنایع بسته بندی و غذایی

خبرنامه: ثبت ایمیل

فرش پلاس( بسته بندی میوه و سبزی)